Alligators in het Californië van 1900

Alligators koorts in 1900, neen het gaat hier niet om een of andere vreemde besmettelijke ziekte, maar om een fenomeen die men vandaag vast en zeker zou bestempelen als een hype.

alligator-farm-primary_1447094047

In Californië rond de eeuwwisseling was alles exotisch hip en cool. Het begon in 1900 maar kenden een enorme climax in 1907. Over heel de Amerikaanse staat werden er alligators shows gegeven, men kon zelfs “alligators rijden” en de farms, gigantische kweekboerderijen voor deze lieve beestjes kenden een enorme belangstelling.

Een legendarische volksfiguur was een zekere “Alligator Joe, trainer en eigenaar van één van de meest succesvolle en langslopende attractieparken had in de Verenigde Staten, meet bepaald in Los Angeles.

In het park dat draaiende werd gehouden tussen 1907 en 1953 kon het publiek gevaarlijk dicht bij deze reptielen komen. Hoewel er hier en daar waarschuwingsborden stonden, trok het publiek er zich geen moer van aan. Men zat op de beesten, voederde ze, of molesteerden ze gewoon.

Dergelijke toestanden zijn in onze tijd uiteraard ondenkbaar. Het kleinste ongeluk of incident staat nu garant voor een rechtszaak, om nog maar niet te spreken dat een dergelijke toestand volkomen illegaal zou zijn vandaag. Het is dus sociologisch interessant om te zien hoe de inwoners van Californië omsprongen met deze bijna surrealistische toestand.

Leek dat de angstgrens in die tijd beduidend hoger lag dan vandaag, ook vrouwen en kinderen deden lustig mee met het uitdagen van deze toch wel gevaarlijke dieren. Sommige van deze foto’s zijn dan ook verbazend en zelfs choquerend te noemen.

Het was natuurlijk een andere tijdsgeest, dierenbescherming was nog niet uitgevonden, en er heerste blijkbaar nog een gevoel van het Wilde Westen. Vandaag zijn alligators vooral nog terug te vinden in de staat Florida, maar vormen ze geen onderwerp meer voor attracties.

Deze foto’s zijn dan ook fantastische historische curiosa, en leren ons dat de geschiedenis vol zit met onverwachte trivia en gebeurtenissen.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment