Artikels

De Hindenburg Zeppelin: de Titanic van de hemelen

De Hindenburg was in alle opzichten een ongelooflijk vervoersmiddel, niet alleen was het ontworpen door de beste technici van het toenmalige Derde Rijk, het was een statussymbool die de faam van de Duitse “Grundlichkeit” universeel kon promoten. Gezien zijn tragische ondergang wordt het dan ook terecht vergeleken met de Titanic.

Image title

De Hindenburg ramp gebeurde op de 6de mei van 1937, vlak voor de tweede wereldoorlog en op het toppunt van nazi Duitsland. Tijdens een landing op de Lakehurst Naval Air Station in New Jersey, dichtbij New York in de Verenigde Staten liep het mis.

Image title

Om een nog onduidelijke reden vatte het luchtschip vuur en ging compleet in de vlammen op. Over de oorzaak en de kans op eventuele sabotage zijn er trouwens eindeloze complottheorieën die nu nog steeds niet zijn verdwenen.

Image title

Van de 97 mensen aan boord, waaronder 36 passagiers, kwamen er 35 mensen om, inclusief een technieker op de grond.

Image title

Gezien de Hindenburg een zeer populair en iconisch transportmiddel was, was er een grote belangstelling bij de aankomst in Lakehurst, inclusief een radioploeg die life kon berichten over de tragedie. Miljoenen Amerikanen konden het tot grote ontzetting volgen. Talloze fotografen konden de beelden schieten van de eerste grote luchtramp in de geschiedenis.

Image title

De jammerlijke teloorgang van de Hindenburg was de internationale gebeurtenis van het jaar en de wereld was in shock.

De ramp zou ook de terminatie betekenen van enige toekomst voor de Zeppelins. In het Derde Rijk werden de gesneuvelden gevierd als nationale helden. Eventuele technische oorzaken werden door de nazi bonzen in alle talen verzwegen, om niet voor schut te staan. Hitler zag af van de luchtschepen en concentreerde zich op het uitbouwen van de Luftwaffe.

Image title

Naast de tragiek en de onvermijdelijke klevende stempel van het nazisme, was de Hindenburg, vooral een majestueuze creatie en het toppunt van luxe en comfort. Het was net zoals de Titanic veel meer dan een ramp, het was een product van zijn tijd en een reflectie van de hoop op een betere toekomst, het ultieme paradepaardje van een mens die steeds probeert om een meer comfortabelere toekomst te scheppen.

Image title

Image title

Image title

Image title

Foto’s: Deutsches Bundesarchiv/German Federal Archive

AP Persagentschap.

Getty Images.

US Coast Guard

© Thalmaray


Literatuur en multimedia over de Hindenburg bestel je hier.

Bewaren

Laat een reactie achter