pachinko

Pachinko – Vintage Japanse Slotmachines

 

Pachinko, Vintage Japanse Slotmachines zijn niet zo bekend in het Westen maar in het land van de Nippon is het een cultureel erfgoed. De zogenaamde Pachinko machines zijn vergelijkbaar met onze jukeboxen van vroeger of de bingo’s die menig cafés sierden in de voorbije decennia.

Pachinko by Min Jin Lee

Japanners zijn berucht voor de vele uren die ze slijten na een al even drukke werkdag in de lokale pubs en karaokebars. De Pachinko’s zijn de oosterse versies van de Amerikaanse pinball machines, wat wie hier flipperkasten noemen en passen perfect in het beeld van de ontspannende Japanner.

Pachinko omschrijven is een ander paar mouwen, laten we het houden op een kruising tussen een slotmachine en verticale flipperkast. Er zijn heel wat verschillen met de westerse neven en broers, vooreerst zijn de toestellen prachtig, er zijn exemplaren die werkelijk zeer kunstig en adembenemend zijn. Vooral de vintage stroomlijn doet menig hart smelten.

In Tokio zijn ze simpelweg in iedere straat te vinden, bepaalde gelegenheden zijn gewoon “pachinko parlours” en staan vol met deze amusementskasten, soms zijn er arcades met honderden werkende en verschillende exemplaren.

Hoewel iedere machine uniek is, is het concept hetzelfde. Eerst zijn er de obligatoire borden in verschillende talen die fijntjes vermelden dat dit geen gokkasten zijn en er geen geldelijke beloning is. Gokken is trouwens verboden in Japan, maar bij Pachinko worden de oogjes nog meer dan anders dichtgeknijpt en is de grens laat het ons diplomatisch verwoorden troebel.

Zoals in Vegas is de trieste realiteit dat iedere speler veel geld verliest. Bedoeling is een stapeltjes metalen balletjes aan te kopen om deze vervolgens door een doolhof naar beneden te geleiden naar winnende hokjes, wanneer dit effectief het geval is win je …meer balletjes. Onnodig te zeggen dat meer dan negentig procent verliest en uiteindelijk altijd verliest.

Je kan de balletjes wel inruilen niet tegen geld, maar wel tegen prullaria, speelgoed of gadgets. Sommige prijzen zijn relatief waardevol zelfs in goud of zilver en deze kan je dan “verzilveren” voor geld in een ander winkeltje in dezelfde straat. Handig om het gokken te omzeilen natuurlijk.

Vroeger was deze economische tak in de handen van de Yakuiza, de machtige Japanse maffia, maar de overheid heeft succesvol een halt toegeroepen aan het misdaadsyndicaat in deze sector. Nu is het een geval van tolerantie, iedereen weet dat het gokken is maar het wordt gedoogd. Pachinko is en zal altijd een deel blijven van de Japanse cultuur.

De eerste Pachinko machines verschenen in 1920 en vanaf 1930 was het overal aanwezig in Japan en uitermate populair. Tijdens de tweede wereldoorlog verdwenen de casino-achtige arcades om terug uit de as te herrijzen na de wereldbrand.

De Pachinko machines nu zijn heel vintage verzamelobjecten en bovendien heel veel geld waard. Het leuke is dan zelfs nu nog ze steeds voorzien zijn van een asbak, een oude herinnering aan de tijd van toen.

De nieuwere versies zijn luidruchtig en flashy en in geen geval te vergelijken met de pareltjes van vroeger. Verzamelaars tellen gemakkelijk 200 US dollar neer voor een vintage exemplaar en sommigen gaan van de hand voor meer dan 500 Us dollar. Op eBay kan je aardige exemplaren op de kop tikken. Kleine tip vooral de series uit 1950 en 1960 zijn kostbaar.

© Thalmaray

Bewaren

Bewaren

Leave a Comment