Fabergé eieren en Peter Carl Fabergé : juwelier van de tsaren

Peter Carl Fabergé zal de geschiedenis ingaan als één van de grootse en bekendste juweliers, designer en Goudsmit van de westerse decoratieve kunsten.

Afstammeling van Franse Hugenoten kreeg hij opleiding in Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland. Hij werd als het ware geboren in het bedrijf van zijn vader een gerenommeerde juwelier in St. Petersburg. Toen hij in 1870 aan het hoofd kwam te staan van ditzelfde bedrijf perfectioneerde hij de traditie van decoratieve juwelen en voorwerpen. Hij hield zelfs een heuse wereldtentoonstelling in 1882. Zijn reputatie was vlug gemaakt en hij werd kind aan huis bij alle Europese vorsten en in het bijzonder een welkome gast aan het Russische Keizerlijke Hof.

Fabergé vestigde definitief zijn naam door enkel en alleen kunst voorwerpen te maken met de beste materialen voorhanden, zoals goud, zilver, malachiet, jade en edelstenen. Hij veegde de gangbare traditie in juwelen van tafel en ontwierp excentrieke gedurfde ontwerpen niet meer gezien sinds Lodewijk de zestiende in Frankrijk. De naam zal voor altijd verbonden blijven met de beroemde en prachtige Fabergé Paaseieren gemaakt in opdracht van de Russische Tsaren.

 

Biografie

Hij werd geboren in 1846 in St. Petersburg, Rusland, onder zijn originele naam Carl Gustavovich. Zijn voorvaderen waren Franse Hugenoten die via een omweg naar Berlijn uiteindelijk in het Russische Keizerrijk belanden. Peter Carl genoot van een internationale opvoeding in Italië, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Tijdens zijn buitenlandse studies verdiepte hij zich in de pracht en praal van de Europese musea. Op 26-jarige leeftijd keerde hij terug naar St.Petersburg om er te huwen. Het familiebedrijf kreeg ondertussen het contract binnen voor het restaureren van alle stukken in het wereldberoemde Hermitage museum.

De zakenman

In 1882 kwam hij aan het hoofd te staan van het ondertussen gerenommeerde familiebedrijf, hij bekwam ondertussen de titel van Meester Goudsmit. In 1882 maakte hij furore op de Pan-Russische Tentoonstelling, hij behaalde er twee hoofd prijzen en werd vanaf dan aanzien als de beste Goudsmit en juwelier ter wereld. Op Keizerlijk bevel werden gemaakte voorwerpen door Fabergé aangekocht en ten toon gesteld in de Hermitage als voorbeelden van “hedendaagse” kunst. De symbiose tussen de Russische Adel en het huis Fabergé zouden nooit meer verdwijnen. Fabergé ging zich nog meer toeleggen op voorwerpen die synoniem stonden voor extreme luxe en schoonheid. In 1885 werd het huis Fabergé officieel hofleverancier van het keizerlijk paleis.

De Paaseieren

Oorspronkelijk waren ze een bestelling van de Keizer voor zijn vrouw, geschenk welke het volgende jaar werd herhaald. Uiteindelijk kreeg Fabergé carte blanche om nieuwe eieren te ontwerpen . Het was de bedoeling dat zelfs de Keizer geen idee had hoe de kunst voorwerpen er zouden uitzien, elke creatie was dan ook de ultieme verassing. De volgende Tsaar bestelde zelfs meer eieren, minstens twee elk jaar. De traditie bleef doorgroeien en voor bijna iedere gebeurtenis werd een special ei gemaakt, dit totdat de revolutie er een einde aan maakte. Ondanks de duizelingwekkende schoonheid van de Fabergé eieren, zou het unfair zijn om enkel en alleen Fabergé te herdenken voor deze éne tak van zijn creatief talent. In feite ontwierp hij honderden voorwerpen gaande van het mooiste tafel zilver tot exclusieve juwelen dozen, sigaretten houders en juwelen in het algemeen. Het bedrijf had op zijn hoogtepunt 500 hoog gespecialiseerde juweliers in dienst. Er waren ondertussen winkel en fabrieken in St. Petersburg, Moskou, Odessa, Kiev en Londen. Er wordt gechat dat er minimaal 200.000 voorwerpen de ateliers hebben verlaten. Op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs was hij zowel jurylid als winnaar, alhoewel hij officieel niet meedong naar een prijs. Fabergé was nu op het toppunt van zijn commercieel succes en zijn roem.

Het einde van een traditie

Tijdens de Oktober revolutie werd het huis Fabergé in beslag genomen door de Communisten. Fabergé vluchtte wijselijk weg uit Het Rode Rusland en zocht zijn toevlucht in Duitsland. Uiteindelijk via omwegen naar Duitsland en Finland bereikten de Fabergé familie Zwitserland. Peter Carl Fabergé kwam de revolutie nooit te boven. Hij stierf dan ook verbitterd in 1920 in Lausanne. Wel laat hij de wereld prachtige kunstwerken na die de schoonheid van iemand met een passie voor zijn vak illustreren. Alhoewel niet letterlijk een kunstenaar heeft hij zijn technische vaardigheden doen uitstijgen naar een niveau dat grenst aan die van de grote artiesten van de mensheid en die een plaats hebben gevonden in het collectief erfgoed van de wereld.

Weetjes

 

Het laatste geveilde Fabergé-ei, eigendom van de Familie Rothschild is in Londen geveild voor 16,5 miljoen dollar. Volgens specialisten zijn ze eigenlijk onschatbaar, gezien ze elk uniek zijn.

Er werden in totaal 57 eieren gemaakt en 2 onafgewerkte.

Nog steeds zijn schattenjagers op zoek naar “onbekende” Fabergé-eieren. Indien er één boven water zou komen zou zijn waarde astronomisch hoog zijn.

© Thalmaray – 2011.

Meer lezen of Fergé klik hier.

Leave a Comment