Chocolade ijsdesserts uit 1668 – Vorsers vinden Engels recept

Chocolade ijs -Het onderzoek werd gedaan door de prestigieuze Universiteit van Leicester onder leiding van Dr. Kate Loveman die ontdekte dat de tweede Earl of Sandwich: Edward Montagu, een zeer bekende naam in de Engelse gastronomische waarde, recepten verzamelden in 1668 om ijs desserts te maken. Een eeuw later zou zijn kleinzoon, de vierde Earl of Sandwich, hun naam onsterfelijk maken naar het gelijknamig broodje door hem bedacht en naar hem genoemd.

Men kon nog niet echt spreken over chocolade ijscrème zoals wij die nu kennen. Het ging eerder om een vaste donkere drank van zoutachtige chocolade met ijs zoals men ze nu nog kunnen vinden in gespecialiseerde koffieshops. Het opmerkelijk is het feit dat bevroren voedsel geen evidentie was in de zestiende eeuw. Het product werd dan ook aanzien als heel speciaal en een echte luxe.

Chocolade deed zijn introductie in Engeland rond 1640 als een exotische drank. In 1660 wanneer de Earl of Sandwich zijn productie startte werd er dikwijls aangeraden voorzichtig te zijn met het consumeren van chocolade als eetwaar. De medische wereld was er toen van overtuigd dat sommige ingrediënten in de chocolade verantwoordelijk waren voor slapeloosheid, hemorroïden en teveel mucus. IJs chocolade werd als gevaarlijk aanzien en verantwoordelijk geacht voor kwalen aan hart, longen en maag.

De Earl of Sandwich beweerde dat het drinken van een warme chocolade drank voor of na het ijs, de bijwerkingen neutraliseerde. Het is duidelijk dat er toen ook al chocolade adepten waren. Soms werd er doodgewoon sneeuw gebruikt voor de bevriezingsmethode.

Dr Loveman kon de hand leggen op talloze recepten van de Earl of Sandwich toen hij ambassadeur was aan het Spaanse hof. In een manuscript kon ze het favoriete recept ontdekken van koning Charles II: gekruide en geparfumeerde chocolade. Het koste de monarch 200 pond per portie. In Spanje was de chocolade drank populair en genaamd “La Xocolatada”. De pientere aristocraat zag een nieuwe afzetmarkt mogelijk in Engeland en de daarbij horende zakenopportuniteiten.

De eigenschappen van chocolade gingen al gauw een eigen leven leiden. Volgens sommigen was het een krachtig afrodisiacum vooral erg in trek bij vrouwen. Nog anderen gaven de drank helende eigenschappen. Chocolade kreeg een geheimzinnig waas rond zich van enerzijds gevaar en anderzijds avontuur en passie.

Rond 1690 waren er elitaire chocolade huizen die de drank en bijproducten verkochten aan de aristocratie en de rijke burgerij. Chocolade werd meermaals vernoemd in de literatuur en was goed op weg zijn plaats aan het innemen in de gastronomie die het nu nog steeds heeft.

 

© Thalmaray

Leave a Comment