Frank Sinatra – Een terugblik

Verleden jaar was het exact 100 jaar geleden dat Frank Sinatra werd geboren. Deze Amerikaan geboren in Hoboken, New Jersey, als kind met Italiaanse roots zou uitgroeien tot een ware legende en zijn stempel drukken op de Amerikaanse entertainment industrie.

frank-sinatra-signed-photo-closeup-3_1449914163

Frank Sinatra zou evolueren tot wat Amerikanen zo onvertaalbaar “A Household Name” noemen, een naam die iedereen kent van Hollywood tot de jungle van het Amazonewoud. Het icoon zou later nog liefkozende en bekende namen krijgen zoals “Old Blue Eyes”, “The Voice”, “The Sultan of Swoon” en “The Chairman of the Board”.

circa 1940: A young Frank Sinatra making a telephone call on the set of the film 'Step Lively'. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
(Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Uiteraard zal hij de geschiedenis ingaan als een “crooner”, de term die Amerikanen gebruiken voor zangers met zeemzoete stemmen die een zaal konden captiveren. Zijn boezemvriend Dean Martin van “The Rat Pack’, een groep entertainers die gezamenlijk optraden en feestvierden was ook een voorbeeld van een zogenaamde crooner.

frank-sinatra-today-inline-3-151207_bca15b5666bed6c268cfcb17ae9bc5fb.today-inline-large_1449914189

Hij was het die het idool van zijn tijd, de legendarische Bing Crosby, ja, die van White Christmas, naar de troon zou steken en zelfs Elvis Presley slaagde er niet in om hem in zijn schaduw te stellen. De stem was veel meer dan dat, hij was een begenadigd danser, en kon zich meten aan danslegendes zoals Gene Kelly.

circa 1940: A young Frank Sinatra in his dressing gown tucks into some bacon and eggs. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
(Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Frank Sinatra was ook een klasse acteur en één van de meest onderschatte leading men van Hollywood. Zijn Oscar winnende prestatie in “From Here to Eternity” bewees dit maar al te goed, hij zou nog een andere glansrol krijgen in “The Man With the Golden Arm” waar hij fenomenaal acteerwerk ten tonele gaf. Naast de Oscars haalde hij 3 Golden Globes binnen en 13 Grammys. De gouden platen waren ontelbaar, net zoals de musical films waarin hij de ster was.

frank-sinatra-today-inline-2-151207_bca15b5666bed6c268cfcb17ae9bc5fb.today-inline-large_1449914220

 Frank Sinatra was geen act, hij was zichzelf en voelde zich thuis in de jetset, de politiek en had dan ook ontelbare vrienden. Hij werd gevreesd voor zijn connectie in de maffia wereld en geprezen voor zijn contacten met John F. Kennedy. Sinatra was simpelweg de personificatie van een tijd, hij heeft het al meegemaakt het rijzen van Las Vegas uit de woestijn, de ontelbare romances met onder andere Marilyn Monroe en hij was in alle opzichten een bijzondere historische figuur. Schril contrast met de eendagsvliegen die vandaag de muziekwereld bevolken en na een paar jaar zijn vergeten, tot aan zijn dood bleef hij een muzikaal monument, en zelfs nu nog roept zijn naam bewondering en respect op. Hij leefde heftig en intens, op zijn onnavolgbare manier!

29th June 1953: Popular American singer Frank Sinatra relaxing with a pipe at his flat in Mayfair, London, before his concert at the Palladium. (Photo by R. Mitchell/Express/Getty Images)
(Photo by R. Mitchell/Express/Getty Images)

David-Sutton-Frank-Sinatra-and-Quincy-Jones-1964_1449914250

LONDON, ENGLAND: Legendary US singer Frank Sinatra in a picture taken 07 March 1950 in London performs on stage at Palladium Theater. Frank Sinatra, born 12 December 1915, was a playboy who married four times, twice to famous actress, Ava Gardner and Mia Farrow. But he was deeply attracted to the actress; his biographer Kitty Kelley wrote that Gardner was the only woman he respected because he knew he could not dominate her. Sinatra got married for the last time in 1976 to Barbara Marx, widow of comedian Zeppo Marx of the four Marx brothers. Sinatra number his conquests, according to Kelley, among Hollywood's greatest beauties, including Marlene Dietrich, Judy Garland, Natalie Wood, Elizabeth Taylor and Victoria Principal. (Photo credit should read AFP/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read AFP/AFP/Getty Images)

October-27-1958-Queen-Elizabeth-with-Frank-Sinatraafter-premiere-Me-and-the-Colonel_1449914288

Nancy-and-Frank-Sinatra-and-Yul-Bryner-1965_1449914306

Sinatra_100_1449914322

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment