Valaida Snow: verkeerde kleur, verkeerde plaats op verkeerde tijd

Valaida Snow – De jazz liefhebbers onder ons kennen deze dame uiteraard, voor anderen is ze een illustere onbekende. Ze werd geboren in de exotisch klinkende Chattanooga in Tennessee. Haar familie ware rondreizende Afro-Amerikaanse muzikanten. Op 15-jarige leeftijd speelde ze bas, cello, viool, accordeon, klarinet, trompet, saxofoon en harp. Ze kon ook nog eens dansen en zingen.

Valaida Snow legde zich later toe op de trompet en kreeg al gauw de bijnaam “Little Louis” naar haar grote voorbeeld en idool Louis Armstrong. Satchmo noemde haar ooit eens de beste trompettist na zichzelf. Tussen 1926 en 1929 reisde ze de wereld rond: Noord-Amerika, China en Europa.

In 1930 was ze aan de top van haar roem in Londen en Parijs. Ze kreeg een doorbraak in New York met de haar muziek- en dansgroep. Haar faam en ster begonnen langzaam te rijzen. Ze her bezocht regelmatig Europa en het Verre Oosten en was succesvol.

Later in haar drukke carrière werd ze verslaafd aan morfine, het zou uiteindelijk haar ondergang worden.  In 1941 werkte ze zoals vele zwarte artiesten in Europa. Ze werd gearresteerd door de Nazi bezetters en ondergebracht in een gevangenis in Kopenhagen, Denemarken.

Niet alleen werd Valaida Snow gearresteerd op basis van haar huidskleur maar ze was nog eens geviseerd op verdenking een lesbienne te zijn. In het Derde Rijk was een verdenking voldoende om te worden geïnterneerd. Zelfs Duitse holebi’s belanden massaal in concentratiekampen.

Deze nachtmerrie zou haar de rest van haar leven blijven achtervolgen. Gelukkig werd ze via een gevangen ruil in 1942 gered. Ze was niet meer in staat om haar artistieke hoogtepunten te evenaren en ondanks ze bleef werken, stierf ze in 1956 in New York City door een hersenbloeding midden in een optreden.

Deze getalenteerde dame was het slachtoffer van een combinatie van factoren die haar talent hebben in de kiem gesmoord: verkeerde huidskleur, verkeerde tijd en vooral verkeerde plaats. Haar glans zou ze daarna nooit meer terugvinden, en haar naam is uitgedoofd, met uitzondering van de mensen die haar werk en haar verhaal kennen.

Leave a Comment