Mongolië voor de Sovjetinterventie

Mongolië – 1921 – Wanneer we denken aan landen die besmet werden met het dodelijke communistische virus denken we vooral aan Rusland, China en Noord-Korea. Nochtans hebben de doctrines van Lenin, Marx en Stalin ook in andere landen lelijk huisgehouden. Het zogenaamde communisme was een van de grootste humanitaire rampen in de politieke geschiedenis van deze planeet.

Slide181

Honderd jaar geleden begon de epidemie zich uit te breiden. Naast de twee rode grootmachten Rusland en China was er ook een communistische revolutie in 1921 in Mongolië. Theoretisch bleef het land onafhankelijk maar in feite was het in de bloeddorstige klauwen van Joseph Stalin terechtgekomen. Net zoals het communisme in het algemeen was de vrijheid in Mongolië en de onafhankelijkheid een utopie.

Slide221

Gedurende de grote zuiveringen onder Stalin slaagden de Russen erin om tussen de 3 à 5 % van de bevolking in Mongolië te vermoorden. Vooral het Boeddhisme moest het zeer zwaar ontgelden, tienduizenden monniken werden afgeslacht en meer dan 2.000 tempels en religieuze gebouwen werden vernietigd. Naast de volkerenmoord was dit een culturele moord zonder weerga.

Slide27

Gelukkig zijn er een paar foto’s bewaard gebleven van deze vreedzame wereld voor de demon van het communisme het totaal zou vernietigen en de meest bloeddorstige Stalin ooit, Joseph Stalin, het voor altijd zou vernietigen.

Slide031

Deze fotografische documenten zijn slechts schaduwen van de grootsheid van een onderdrukte cultuur. Wat verloren is gegaan in mensenlevens en in cultureel erfgoed is onbeschrijflijk en niet te bevatten. Het is vergelijkbaar met de volkerenmoord op de inheemse Indianen in Noord-Amerika of de slachting van de Indianen in Zuid-Amerika. Zelfs in de hoogdagen van het kolonialisme werd nooit zo een massale executie op een cultuur en een volk verricht.

Slide041

Jammer genoeg zijn deze zwarte bladzijden geschiedenis, net zoals nu nog in de regio hele bevolkingsgroepen kreunen onder de verkrachting van zogenaamde communistische regimes, denk maar aan de bergstammen in Vietnam of de schandelijke occupatie van Tibet door de Chinese dictators, om nog maar iet te spreken van de dynastie der hoogheidswaanzin die de lakens blijft uitdelen in Noord-Korea.

Slide121

Hoe kan de mens ooit een hoger doel bereiken als men blijft fragmenten van de menselijkheid vernietigen? Triest dat beelden van honderd jaar nog het enige is die ons een geweten schopt.

Slide26

Slide091

Slide111

Slide081

Slide201

© Thalmaray

Literatuur over de geschiedenis van Mongolië kan je hier vinden.

Bewaren

Leave a Comment