Vietnam: de andere fotografische kant van de medaille

Vietnam – deze oorlog heeft heel veel littekens nagelaten bij zowel de verliezers als de overwinnaars. Het is een oorlog waarvan men nu nog met moeite weet waarom die ooit is begonnen. Het was ook een oorlog die nooit een “closure” heeft gekend, er waren geen winnaars en ook geen verliezers.

NGS3475 68A
                   Vrouwen nemen het werk over van mannen en vissen in de mekong River

Foto: LE MINH TRUONG/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

Vietnam was vooral een lange uitputtingsdoorlog, een stellingsconflict op het schaakbord van de internationale politiek. Het verlies aan beide kanten was astronomisch groot. Het blijft kleven als een rusteloos spook over onze collectieve geschiedenis.

NGS3475 161A
Vrouwelijke Vietcong bewaakt de Mekong Delta – de vrouw as toen vierentwintig en had al twee echtgenoten verloren aan deze verschrikkelijke oorlog.

Foto: LE MINH TRUONG/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

De meeste fotografische geschiedschrijving gebeurde door westerse en zuid-Vietnamese fotografen, hun verslaggevingen gaven de wereld al genoeg een voorsmaakje van de verschrikking.

NGS3475 57A
Juli 1967 – nieuwe recruiten ondergaan medische keuring In Haiphong. Het Noord-Vietnamese leger groeide systematisch van 50.000 manschappen tot 500.000 man dankzij verplichte legerdienst.

Foto: BAO HANH/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

Onlangs kreeg de wereld een nieuwe getuigenis van de andere zijde. De verzameling komt van honderden Noord-Vietnamese fotografen en verslaggevers. Het is een beeld van de oorlog gezien door de ogen van de vijand. Men mag de sterkte van fotografie niet onderschatten gedurende een oorlog, het geeft een realiteitsbeeld weer die anders nooit gezien zou worden door het merendeel van de mensen. Het kan ook gemakkelijk getransformeerd worden in krachtige propaganda munitie die soms dodelijker kan zijn dan echte kogels.

NGS3475 87A
Vietcong zoeken op de crash site van een Amerikaans vliegtuig die werd neergehaald boven Hanoi door kleinere vuurwapens. Het laag vliegen van de Amerikaanse luchtmacht was omstreden omdat het de vliegtuigen ook onder de rader kwetsbaar kon maken.

Foto: DOAN CONG TINH/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

De nieuwe foto’s zijn allen te vinden in een pas verschenen boek: “Another Vietnam: Pictures of the War from the Other Side”. De bedoeling van de publicatie was niet op stelling te nemen noch te provoceren, maar wel laten begrijpen welke impact deze oorlog had op alle partijen die eraan deelnamen. De serie toont eenvoudige boeren die naar de wapens grepen en uiteindelijk hat machtigste land ter wereld konden terugdrijven.

 

NGS3475 172A
Zeldzaam beeld van de Vietcong in het heetst van de strijd samen met de NVA (North Vietnamese Army) tegen de vijand.

Foto: HOANG MAI/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

De fotojournalist Doug Niven was verbaasd door het gebrek aan informatie over de oorlog lans Vietnamese zijde. Bij gebrek aan literatuur afkomstig uit Nood-Vietnam probeerde hij dan maar de overlevende fotografen op te sporen in 1990. Tot zijn verbijstering vernam hij dat meer dan 90% van deze fotografen sneuvelden tijdens de oorlog. Vele anderen vielen ten prooi aan malaria en dysenterie. Niven slaagde erin om duizenden foto’s terug te vinden, sommigen waren nog negatieven en werden nooit eerder uitgeprint.

NGS3475 67A

Verzetstrijders, de maskers dienden als geheimhouding bij arrestaties. Nam Cam woud 1972.

Foto: VO ANH KHANH/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

Aan de fotodocumenten kan men zien dat de foto’s werden genomen onder bijna onmogelijke omstandigheden, met beperkte materialen en in geïmproviseerde donkere kamers. Uiteindelijk zouden uit duizenden foto’s, 188 het boek halen.

NGS3475 120A
De heksenketel kookte letterlijk over en de infiltraties in Laos en Thailand waren veelvuldig, niet alleen Vietnam was in pijn, de regio stond in vuur. Communisten in Laos bevoorraden de Vietcong. Maart 1971.

Foto: DOAN CONG TINH/ANOTHER VIETNAM/NATIONAL GEOGRAPHIC BOOKS

Deze oorlog is voor zowel de Verenigde Staten als voor Vietnam een litteken die langzaam aan verdwijnt, beide landen probern sinds een tijdje normale betrekkingen op te bouwen. Dit conflict is een periode geweest van duizenden verhalen, van leed en ellende, van heldenmoed en menselijke dwaallingen. Het is een oorlog die niet vergeten kan worden, maar wel een die leert dat de vijanden van gisteren de vrienden van morgen kunnen worden.

“The survivors are called witnesses of history. I don’t know if we ourselves are witnesses, but our photographs certainly are. They paid the price with blood.”-Doan Cong Tinh

© Thalmaray

Bewaren

One thought on “Vietnam: de andere fotografische kant van de medaille”
Leave a Comment