De uitvaart van John F. Kennedy in november 1963

JFK deze letters stonden en staan nog steeds voor één van de meest charismatische politieke leiders van de laatste eeuwen. Controversieel tijdens zijn leven en zeker omgeven door een zekere fatalistische mystiek door de omstandigheden van zijn overlijden, deze man blijft tot de verbeelding spreken en wordt nu nog steeds gezien als een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis.

Volgens velen een uitstekende Amerikaanse president, volgens anderen een notoire rokkenjager en een dwaas die het noodlot aantrok en door zijn daden zijn eigen doodsvonnis tekende. Hoe dan ook hij was een inspiratie voor zijn volk en voor de wereld, John F. Kennedy gaf de wereld hoop op een betere toekomst en was een levend geworden American Dream.

Hoe dan ook zijn verhaal kwam abrupt tot een einde in Dallas op 22 november 1963 toen hij werd neergeschoten. Deze misdaad op zich ging een eigen leven leidden en tot op de dag van vandaag hangen er talloze complot theorieën rond deze tragische gebeurtenis.

Het lichaam van de president werd overgebracht naar Washington D.C. en werd geopenbaard in het Witte Huis voor 24 uur. De zondag volgend op de moord werd zijn lijkkist overgebracht naar het Amerikaanse Capitool en begon officieel de staatsbegrafenis. Honderdduizenden mensen gingen zijn stoffelijke resten gaan begroeten.

Vertegenwoordigers van 90 landen waren aanwezig op de uitvaart op 25 november. Na de mis in St. Mathhews Cathedral, werd hij begraven op Arlington National Cemetery in Virginia, de begraafplaats voor helden van de Amerikaanse natie.

Het openbare leven viel compleet stil en de natie rouwde, het zou een litteken worden die nu nog als een tatoeage zweeft op de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ook dromen gaan dood…

Time magazine heeft onlangs foto’s vrijgegeven, waarvan sommigen nog nooit werden gepubliceerd. Niet alleen was het President die verdween, het was ook een nationaal symbool. John F. Kennedy blijft een van de meest charismatische leiders van deze grote natie.

 

De iconische foto van John Kennedy Jr, ook hij zou tragisch aan zijn einde komen.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment