De garden party van de Britse Royals in 1911

De jetset is misschien wel een moderne term, doch het is van alle tijden. Een fotoreeks uit 1911 toen George V van Groot Brittannië koning Edward VII opvolgde, en hij samen met koningin Mary gekroond werd in Westminster Abbey op 22 juni 1911 toont het vorstenpaar in hun kolonie India. Deze koloniale garden party is extreem flamboyant ook naar de normen van de tijd en de etiquette van “The Great British Empire”.

Vijf jaar na de troonsbestijging vertrok het koningspaar naar India om de Delhi Durbar te vieren, hun  symbolische kroning tot keizer en keizerin van India. Kwestie om te laten voelen wie er baas is in dit prachtig veroverde land.

De Durbar had een opkomst van 250.000 mensen, de lokale adel en duizenden anderen kwamen trouw zweren aan het Engelse koningspaar. Tijdens deze ceremonie werd trouwens beslist om de hoofdstad te verhuizen van Calcutta naar Nieuw Delhi.

De Maharajah Sayyaji Rao III veroorzaakte een kort incident door zich helemaal niet te houden aan het protocol en de rug te keren naar de koning George. Ondanks protocollaire praal was het toen al duidelijk dat de inwoners van India de Britten bleven zien als een bezettingsmacht. Bovendien werden vele Maharajahs gestript van hun weelde en macht.

Na de ceremonie reisde het koningspaar over heel India, voornamelijk om te jagen op groot wild, men vertrok zelfs naar Nepal op een 10-daagse safari. Wat nu een gigantisch protest zou uitlokken was een verworven privilege voor de machtigen der aarde.

Zijn jachtorgie resulteerde in de dood van 39 tijgers en 18 neushoorns en vier beren. Om te kunnen schetsen: de tijger populatie in India bedroeg toen 100.000 exemplaren, nu staat de teller op 2.500. Het feit dat men prachtige dieren afschoot gewoon omdat men de macht had het te doen was bijzaak. De perversiteit van de jacht werd toen onderwerp van verheerlijking.

De foto’s bewijzen dat deze uit de hand gelopen garden party, een flinke duit heeft gekost, een grandeur van The Great British Empire.

Deze activiteiten zouden vandaag ondenkbaar zijn, maar de decadentie van het geld uit zich nu in andere excessen, of hoe de mentaliteit van een maatschappij blijft veranderen.

© Thalmaray

Image: Hulton Archive/Getty Images

Bewaren

Leave a Comment