De moord op John Lennon (1980)

8 December 1980 zou een zwarte bladzijde worden in de geschiedenis van de muziek. Rond 11 uur ’s avonds keerden de geniale ex-Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono terug naar hun appartement in “The Dakota” in 72nd Street, New York City.

. (Photo by James Pozarik)

De dag was voorbijgegaan zoals vele anderen, John had nog model gestaan voor foto’s van het legendarische rockblad Rolling Stone, hij had handtekeningen gegeven aan tientallen fans en muziek gemixed in de Record Plant Studio.

(Photo by Luiz Alberto/Keystone/Getty Images)

Toen ze zich naar huis begaven, kwam Mark Chapman, een 25 jarige beveiligingsagent afkomstig uit Honolulu, Hawaii, letterlijk uit de schaduwen. Ironisch genoeg had hij diezelfde morgen aan John Lennon een handtekening gevraagd en gekregen.

(Photo by Keystone/Getty Images)

Chapman haalde een revolver tevoorschijn en schoot vijf maal in de rug, vier schoten waren raak en de kogels kaliber 28 boorden zich in de geniale componist/muzikant.

De concierge van het hotel probeerde het bloeden te stelpen terwijl de portier de moordenaar kon ontwapenen. Chapman bleef kalm wachten op de komst van de politie. Lennon werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht in St.luke’s-Roosevelt, hij was overleden bij aankomst.

(Photo by Joe McNally/ABC via Getty Images)

Een producent van het televisiestation ABC was toevallig getuige van de moord, een paar minuten later vernam de wereld dat Lennon was gestorven. De man van Imagine zou nooit meer dromen.

(Photo by Joe McNally/ABC via Getty Images)

Het verdriet van de bevolking en de wereld was intens en massaal.Duizenden verzamelden zich buiten zijn woonplaats. In Liverpool, Verenigd Koninkrijk de geboorteplaats van de Beatle kwamen 30.000 mensen op straat. Zes dagen later in New York, Central Park, op een officieel rouwmoment verzamelden zich 225.000 treurende fans. In gans de wereld hielden zijn fans 10 minuten stilte.

(Photo by Joe McNally/ABC via Getty Images)

De man die droomde van eeuwige en universele vrede, kwam ironisch genoeg om door een regen van kogels. De poëet van de Beatles ging heen, en de lang gehoopte reünie van de Beatles zou er nooit komen. Paul Mc Cartney, Ringo Star en George Harrison verloren hun zielgenoot, de wereld verloor niet alleen een groot muzikant, maar ook een gedreven filosoof.

(Photo by Joe McNally/ABC via Getty Images)

Chapman zit trouwens nog altijd achter slot en grendel. Zijn probatie verzoeken werden tot nog toe altijd verworpen. Het gekke was dat deze man geen enkel motief kon aangeven, de FBI concludeerde uiteindelijk dat hij het deed om internationaal bekend te worden.

(Photo by Joe McNally/ABC via Getty Images)

Lennon ging heen, een van de laatste echte hippies, de wereld waarvan hij droomde lijkt nu zelfs nog verder verwijderd dan bij zijn dood. De Gandhi van de muziek werd wel onsterfelijk, zijn muziek blijft beroeren, de omstandigheden van zijn dood accentueerden alleen maar zijn oproep naar geweldloosheid.

 

© Thalmaray

Lees ook ons ander artikel over John Lennon:

John Lennon: ambassadeur van een utopische droom

Bewaren

Leave a Comment