De prohibition: alcoholvrij Amerika

De Prohibition of de drooglegging van Amerika is een periode uit de relatief recente Amerikaanse geschiedenis die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Niet alleen was het een politiek-sociologisch vreemd fenomeen maar ook aanleiding tot een heel nieuwe wending in de geschiedenis. Zonder de prohibitie zou het Amerika van vandaag anders uitzien.

In januari 1919 werd door het Amerikaanse Congres het 18de amendement aangenomen wat neerkwam op een totaal verbod van alcoholische drank in de Verenigde Staten. Deze wet was vanaf het begin gedoemd om te mislukken, niet alleen door massale burgerlijke ongehoorzaamheid maar ook door de opkomst van de georganiseerde misdaad. In de jaren twintig van de vorige eeuw deed de Amerikaanse Federale overheid vruchteloze pogingen om de wet te doen naleven. Niet alleen had deze wet weinig publieke steun, het was de deur op een kier zetten voor een nog veel groter onheil dan alcohol, die van de misdaadwereld.

Naast het zelfstoken van illegale drank, ook wel eens “bootleg” of “moonshine”genoemd was er een gigantische zwarte markt en werd alcohol massaal illegaal ingevoerd onder andere via Canada. Deze idiote wet zou niet alleen de maffia in het zadel helpen maar ook de beginperiode worden van de Federale politemacht, waar later het F.B.I. uit zou groeien.

Het werd ook een periode van antihelden en Robin Hoods, zoals Al Capone en honderden andere tenoren van de misdaad. Het Chicago van die tijd was zelfs voor lange tijd een nationaal symbool voor de Verenigde Staten. De jaren twintig werden niet voor niets “The Roaring Twenties” genoemd, er broeide wat in Amerika en ironisch genoeg was het de puriteinde wetgeving zelf die verantwoordelijk was voor een uitholling van het juridisch systeem,met een corruptie die overal aanwezig was, een publiek die afwijzend was, en de illegaliteit een goudmijn bleek voor iedereen die durf genoeg had.

Vreemd genoeg was de Prohibition min of meer ontstaan uit de vrouwenrechtenbeweging. Terwijl vrouwen probeerden de alcohol te bannen in de” hoop dat de mannen thuis aan de haard zouden zitten in plaats van de bars en pubs werd het al gauw duidelijk dat ze eraan waren voor hun moeite. De suffragetes en andere bewegingen hadden hard aangedrongen op dit verbod, maar slechts enkele jaren later werd er door mannen al druk uitgeoefend om deze wet eindelijk af te schaffen.

Politiediensten had het druk zich onsterfelijk belachelijk te maken met het opdringen van een wet die geen navolging kon krijgen. Het Bureau of Prohibition was zelfs een speciale federale eenheid die alcoholstokers en verkopers moest opsporen en laten berechten. De Prohibition werd een van de meest kleurrijke, geweldadige en absurde episodes van de Amerikaanse geschiedenis.

De vindingrijkheid van de Amerikanen om toch maar alcohol te kunnen drinken werd zwaar onderschat. Iedere café had wel een geheime kelder, de zogenaamde “speak easy’s” waar er duchtig alcohol werd geserveerd en gedronken. Zelfs vrouwen dronken coca-cola om die stiekem aan te vullen met whisky verborgen in een meegesmokkelde fles.

Deze episode is rijkelijk gedocumenteerd met film en foto’s en onlangs kwamen er nog prachtig ingekleurde foto’s bij die ingekleurd werden door de expert Tom Marshall op vraag van Dupont Circle Hotel in Washington, DC.  Het mag dan wel een tijd geweest zijn die het decor was van menig gangsterfilm uit de jaren veertig en vijftig, de jaren twintig waren wel degelijk een heel vreemde historische wending in het land van Uncle Sam. Een alcoholvrije grap die zou duren tot 1933.

Foto’s: Tom Marshall/Mediadrumworld.

© Thalmaray

 

Leave a Comment