Carrie Fisher – De auditie die haar leven veranderde

Carrie Fisher beschrijven is niet alleen een stuk van cinematografische geschiedenis weer voor de geest halen maar een heus pop icoon die meer was dan een actrice. Het is een van de vreemde sociologische verschijnselen waar er eigenlijk geen verklaring is voor te vinden, sommige films en series zijn danig iconisch en inspirerend dat mensen er kracht en hoop uit putten. De figuur van prinses Leia was het ultieme symbool van de hoop en de fragiliteit in een wereld die er soms donkerder uitziet dan we wel willen toegeven.

Het succes beschrijven van Star Wars is bijna onbegonnen werk, het is een van de vele saga’s die generaties blijft overstijgen, jonge mensen krijgen nu ook het verhaal binnen met de paplepel, en het blijft boeien, de eerste films mogen dan nog hopeloos verouderd lijken, het verhaal is het niet, de eeuwige tegenstelling tussen goed en kwaad, doorspekt met een emotioneel familiedrama en een verdoken liefdesplot.

UNSPECIFIED – CIRCA 1970: Photo of Carrie Fisher Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

In ieders leven zijn er een paar minuten die datzelfde leven een bestemming geven of erger nog omslaan in noodlottige tragedie. Het kantelmoment in tijd voor Carrie Fisher was ontegensprekelijk haar auditie voor de eerste Star Wars film, een productie waarbij niemand ooit kon vermoeden dat het een gigantische impact zou hebben op de wereld en ons rijk van dromen en fabels.

Negentien jaar was ze, kon geen noemenswaardig palmares voorleggen buiten het feit dat ze de dochter was Debbie Reynolds, zelf een oud Hollywood icoon in betere tijden. Niemand wist toen dat deze jonge onbekende actrice pure magie zou uitstralen op het witte doek en de figuur prinses Leia onsterfelijk zou maken, noch kon men niet vermoeden dat er een soort van chemische reactie zou ontstaan tussen haarzelf en de geroutineerde acteur Harrison Ford. Het verhaal van Star Wars was geniaal en dit is zeker samen met de technische hoogstaande effecten voor die tijd de formule tot een succes, maar evenzeer de casting die gedurfd was en uiteindelijk een schot in de roos zou blijken.

Op de video va haar auditie horen we op de achtergrond de stem van Harrison Ford. Op de film zien we dat Carrie Fisher erin slaagde om de complexiteit van haar karakter eigen te maken, in haar woorden lagen moed, onzekerheid, angst, liefde en kennis. Deze tape is dan ook fascinerend omdat het letterlijk de geboorte is van een personage die voor tientallen jaren de verbeelding van mensen zou voederen.

Carrie Fisher schitterde als prinses Leia en zou dit blijven doen in de harten van de miljoenen fans. Keerzijde was wel dat ze zo vergroeid was met haar personage dat haar persoonlijke demonen haar het leven lastig hebben gemaakt en ze na deze rol van een leven, geen andere significante rol te pakken kreeg. Ze was en zou eeuwig Princess Leia Organa blijven, de eerste echte intergalactische prinses.

© Thalmaray

Literatuur en multimedia over Carrie Fisher kan je hier bestellen.

Leave a Comment