De eerste foto van een executie op de elektrische stoel

De eerste foto van een executie op de elektrische stoel werd genomen in de 1920’s en was de meest populaire tabloid foto van die tijd. De fotograaf Tom Howard is verantwoordelijk voor deze foto bij de executie van Ruth Snyder op 12 januari 1928.

Snyder werd gearresteerd, veroordeeld en kreeg de doodsstraf voor de moord op haar man samen met haar minnaar.

hqdefault

Ook toen was het verboden om foto’s te nemen van executies. Paparazzi ’s en aanverwante praktijken waren blijkbaar toen al ook schering en inslag. De new York Daily News besloot dan maar om alle regels te overtreden en spionagetechnieken te gebruiken om een foto te bekomen.

Een relatieve onbekende fotograaf Tom Howard werd onder de arm genomen, die gaf zich succesvol uit voor een auteur in de gevangenis. Wat het gevangenispersoneel niet wist was dat hij was uitgerust met een miniatuurcamera vastgebonden aan zijn enkel.

frontpage

Met deze antieke spionagecamera kon hij slechts een foto nemen, via een drukknop onder zijn jas kon hij de camera activeren. De details en technische specificaties van de camera werden later na de feiten vrijgegeven door de New York Daily News. De camera is nu trouwens in het bezit van het Smithsonian’s National Museum of History.

Howard smokkelde de camera succesvol in de executiekamer en hij kon bij het begin van de elektrocutie de eerste foto van een executie op de elektrische stoel nemen.

camera2

Volgens het befaamde historische magazine TIME werd de camera haastig naar de stad gebracht en werd de foto ’s nachts ontwikkeld. Het zou een van de meest choquerende foto’s ooit genomen worden. De kwaliteit van de foto was zelfs bedenkelijk, onzuiver door het schokken van het lichaam van Snyder toen de elektriciteit door haar lichaam raasde.

De foto haalde de voorpagina met “DEAD” als titel.

firstphoto

Howard kreeg een bonus van 100 dollar voor zijn foto – wat nu ongeveer een bonus zou betekenen van 1.372 dollar.

Na dit incident werden alle bezoekers gefouilleerd voor verborgen camera’s, handen moesten zichtbaar zijn zodat ze geen mechanisme konden in beweging brengen. Deze maatregelen zouden tientallen jaren van kracht blijven.
© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment