Het thuisfront: Amerikaanse vrouwen dragen steentje bij tijdens WO II

Het thuisfront is een bloemlezing van een reeks prachtige foto’s van de archieven van “The Library Of Congres” die werden bijeengebracht door de Business News Daily, als eerbetoon voor de tienduizenden vrouwen die in de verenigde Staten heel hard aan het werk waren om de oorlog te winnen.

vintage-wartime-women-5-650x521

Douglas Aircraft Company, 1942.

Men durft te vergeten of te denken dat enkel soldaten de oorlog winnen, maar niets is minder waar, het is de natie in zijn geheel die ertoe bijdraagt dat men zegeviert op de vijand. Geen inspanning is te verwaarlozen, geen moeite is nutteloos, de totaliteit van de vechtende troepen samen met de industrie, de economie en vooral de moraal van een volk zorgt uiteindelijk voor de overwinning of ten minste voor een gemakkelijkere of snellere victorie.

vintage-wartime-women-6-650x511-640x503

B-17F navy bomber, Douglas Aircraft Company, 1942.

Het icoon “Rosie the Riveter” was een denkbeeldig icoon tijdens de tweede wereldoorlog die symbool stond voor al de vrouwen die op het thuisfront achterbleven maar die desondanks heel moeilijke omstandigheden er alles aan deden om hun natie te helpen. Terwijl hun echtgenoten, vaders en broers overzees aan het vechten waren, vochten zij hun eigen veldslag uit thuis, in de fabriek, op de velden of in de ziekenhuizen.

vintage-wartime-women-2-650x503-640x495

Douglas Aircraft Company in Long Beach, CA 1942

Hun hulp was onontbeerlijk in de fabrieken van vliegtuigbouw, munitie of in de assemblage gebouwen waar tanks en ander legermateriaal van de lopende band rolden. Zij zorgden voor onuitputtelijke reserves, maar vooral zij zorgden voor hoop. Het thuisfront was ook oorlog.

vintage-wartime-women-4-650x528-640x519

Consolidated Aircraft Corporation in Texas 1942

Terwijl nazi-Duitsland voornamelijk krijgsgevangen moest inschakelen in hun industrie konden de Verenigde Staten rekening op honderdduizenden enthousiaste en vooral bekwame, gezonde werkkrachten, die allen een heel goede reden hadden om zo goed mogelijk te presteren. Van het plooien van parachutes tot het schilderen van de kentekens op de vliegtuigen, alles konden ze aan, zelfs onder grote druk, vaak nog gecombineerd met het moederschap.

vintage-wartime-women-10-650x526-640x517

Naval Air Base in Corpus Christi, TX, 1942.

Deze heldinnen van het thuisfront verdienen dan ook terecht een belangrijke plaats in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog.

vintage-wartime-women-7-650x525-640x516

Douglas Aircraft Company plant in Long Beach, 1942.

Foto’s: The Library of Congress
© Thalmaray

 

Bewaren

One thought on “Het thuisfront: Amerikaanse vrouwen dragen steentje bij tijdens WO II”
Leave a Comment