Robert Wadlow voor wie de wereld te klein was

Op 28 februari 1918 werd een kind geboren met als ouders Harold en Addie Wadlow in een klein stadje Alton in de Amerikaanse deelstaat Illinois. Robert Wadlow woog bij de geboorte 4 kg en was 100 cm hoog.

Op achtjarige leeftijd was hij groter dan zijn vader. Op dertienjarige leeftijd was hij 2,15 meter en de grootste padvinder ooit.

Wadlow was niet alleen een reus, hij had ook een heel groot hart, hij was een zeer minzame persoon en kreeg de bijnaam “Gentle Giant” (vriendelijke reus). Zijn hobby’s waren fotografie en gitaar spelen, tot zijn handen gewoonweg te groot werden om beiden zaken te kunnen beoefenen.

Zijn reuzengroei was te wijten aan een slecht functionerend klier. In 1937 verbrak hij het record van de werelds grootste man, hij oversteeg toen 2,45 meter.

Nadat hij afstudeerde aan de middelbare school ging hij op toer met de Ringling Brothers, een circusact. Later werd hij ambassadeur voor The International Shoe Company die tevens hem ook bleven voorzien van gigantische op maat gemaakte schoenen.

Zijn gigantengroei gaven hem al gauw medische problemen, zoals zwakte in de benen en voeten, hij zou uiteindelijk moeten lopen met een wandelstok.

In 1940 overleed hij ten gevolge van een wonde die ontstoken werd ter hoogte van de enkel. Hij overleed op 22-jarige leeftijd. Hij was enkele dagen voordien gemeten op een fabelachtige 2,72 meter.

Hij werd begraven in zijn geboortestad in een lijkkist van 453 kg. Hij werd gedragen naar zijn laatste rustplaats door in totaal 20 man. In het kleine stadje staat nu nog altijd zijn bronzen beeld ter nagedachtenis aan de vriendelijke reus.

Het is opmerkelijk dat ook deze in alle opzichten uitzonderlijke man, bijna gedoemd was om te verschijnen in wat toen de ‘freak shows’ werd genoemd. Vreemd hoe de samenleving, en niet alleen de westerse, moeite heeft met mensen die anders zijn.

Men kan er ook gemakkelijk van uitgaan dat de medische wereld niet klaar was om een dergelijke mens accuraat te helpen, zijn doodsoorzaak, roept bij mij dan ook enorme vraagtekens op.

Voor Robert Wadlow was de wereld bijna letterlijk te klein, volgens alle documenten was hij een heel groot man (niet alleen in de betekenis van lengte!), die een soort van vrede had genomen met zijn conditie en het siert hem dan ook dat hij geen bittere persoon is geworden.

Hij was geen wereldspeler op historisch gebied, maar desondanks een heel bijzondere man, die meer aandacht verdient dan een voetnoot in de geschiedenis.

Hij was in alle opzichten een man waar de wereld naar op keek.

Foto’s: Getty Images all rights reserved.

© Thalmaray

Literatuur over deze reus kan je hier bestellen.

Bewaren

Leave a Comment