Bruce Mozert: pionier van de onderwaterfotografie

Bruce Mozert was een vooruitziende fotograaf die werkzaam was omstreeks 1930. Hij nam foto’s van banale BBQ’s, flirtende koppels, prachtige vrouwen die nipten aan hun cocktails, meisjes die aan het roddelen waren aan de telefoon. Niets spectaculairs dus, al was het niet dat hij in die tijd aan lifestyle fotografie begon. Hij begon foto’s te maken van normale dingen maar gewoonweg onderwater.

2

Als een echte regisseur zette hij zijn photoshoot op in de zuivere waters van Silver Springs in centraal Florida. Hij wordt nu algemeen aanzien als de onderwaterfotografie pionier en de man die verantwoordelijk was voor het uitvinden van de waterproof gadgets die nodig waren om de camera’s onder water te brengen en te bedienen.

9

Ook heeft hij in zijn eentje de technieken op punt kunnen stellen van de belichting die zijn foto’s een droomachtige kwaliteit gaven. In een era pre-photoshop was dit een hele prestatie.

1

Het echte kenmerk van het vakmanschap van Bruce Mozert kan men zien aan het feit dat geen enkele van zijn foto’s onnatuurlijk overkomen. Wanneer men deze foto’s vandaag bekijkt is het hard te geloven dat deze zijn gemaakt in de periode 1930. Het professionalisme druipt er letterlijk af.

72aebd6b9e1de6e75a7d1b3c03dc057f

Zijn passie en zijn talent ontdekte hij louter per toeval toen hij de cast ging bezoeken van de filmreeks Tarzan met de legendarische acteur en olympische zwemmer Johnny Weismuller. Ze filmden in Silver Springs, Florida en hij zou vanaf dan eeuwig verbonden blijven met deze prachtige plaats, voor de volgende 45 jaar werd hij de officiële fotograaf van het gebied.

7

Zijn onderwaterfoto’s waren immens populair en zorgden ervoor dat het plaatsje toeristisch boomde.  Hij bleef zijn leven lang verbonden met de filmwereld, onder andere voor de productie van de legendarische film “Creature from the Black Lagoon”. Zijn foto’s werden gepubliceerd in Life, National Geographic, The Hufftington Post en The Smithsonian.

8

In de fotografie was hij een heel grote meneer en een echte professional. Bruce Mozert stierf op 98-jarige leeftijd in zijn geliefde Ocala, waar de Silver Springs liggen op 14 oktober 2015. Zijn erfenis is een herinnering dat ook zonder hoogstaande middelen er altijd pioniers zijn die er in slagen zich te onderscheiden van de rest door talent, genialiteit en doorzetting.

11

Hoewel ze een nu al deftige leeftijd hebben zullen zijn foto’s nooit oud worden.

10

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment