De draak van Tsaar Nicholas II

Tsaar Nicholas II was in vele opzichten een fascinerende monarch, iedereen kent natuurlijk zijn tragisch lot en in vele gevallen krijg ik het gevoel dat de mens achter de monarch niet voldoende werd uitgelicht door de historici en vooral door de critici van zijn tijd. Het is niet onlogisch dat de historische context prioriteit kreeg in de geschiedschrijving boven de trivia en de kleine persoonlijkheden van de man zelf, tenslotte heeft hij zijn geboorterecht niet gekozen hij werd ertoe gedoemd.

nicholas_ii_right_forearm_with_chinese_dragon_tattoo2

Weinigen weten dan ook dat de grote Tsaar eigenlijk wel best een avonturier was in hart en nieren die zoals vele Russen weleens uit de band kon springen. In 1891 tijdens een bezoek aan Nagasaki in Japan, liet hij zomaar een tatoeage zetten bij een lokale tatoeëerder. Tsaar Nicholas II verbleef toen op een Russisch gevechtsschip en vroeg dat lokale tatoeëerders zich zouden aanbieden aan boord. Op zijn rechterarm liet hij een van de mannen een zwarte draak plaatsen. Later bleek dat hij trots was op zijn lichaamsversiering en eigenlijk heimelijk al altijd een grote fan was geweest van tatoeages. Terwijl andere vorsten zich distantieerden van tatoeages kon hij het niet laten om te pas en te onpas te laten zien. Bleek dat ook in de vorst een rebel huisde.

nicholas_ii_right_forearm_with_chinese_dragon_tattoo

Het plaatsen van de draak nam zeven uur in beslag en was bijzonder pijnlijk. De zwarte draak was versierd met gele hoornen, groene benen en een rode buik. Foto’s zijn eerder zeldzaam van deze tatoeage. Het historisch feit zelf werd beschreven in de dagboeken van de Tsaar en de meeste foto’s liggen vandaag in de Universiteit van Yale.

0_158702_fbf16a91_orig-758x769

Ook tijdens deze trip werd het duidelijk dat Tsaar Nicholas II zijn historische functie niet kon ontlopen toen hij tijdens dezelfde reis het doelwit was van een moordaanslag die faalde. Het zou hem niet weerhouden om zijn bewondering uit te spreken voor de Japanse kunst.

Foto’s: SamuraiAgency / Deviant.art / Pikabu.ru.

© Thalmaray

Leave a Comment