Red Adair: de brandweerman van de hel

Red Adair, de brandweerman uit de hel, hoe een vurige passie big business werd

 

Sommigen weten dat ik een zwak heb voor uitzonderlijke mensen die hun sporen hebben nagelaten in de geschiedenis, alhoewel ze heden ten dage nog een vage herinnering zijn. Hier en daar klink een naam nog mistig bekend, wat deze persoon juist heeft betekend is al lastiger, of een straatnaam waarbij men zich afvraagt wie ?, wat ?, wanneer ?. De meeste van deze personen hebben echter hun bijdrage geleverd aan de historie van de mens. Red Adair is mijn keuze omdat hij het symbool is van de kleine man die grootse dingen doet.

 

Biografie

Deze Texaan werd geboren in Houston op 18 juni 1915. Zijn vader was een smid en na zijn studies, hielp hij zijn familie het hoofd boven water te houden en probeerde zijn geluk in verschillende jobs. Uiteindelijk belande hij bij een spoorwegmaatschappij in 1936. Na een zijweg te hebben ingeslagen deed hij allerlei onbenullig jobs bij een grote Texaanse oliemaatschappij. In 1945 echter vertrok hij naar het front, en diende bij de ontmijningsdienst waar hij opklom tot de rang van sergeant. Na de oorlogshel keerde hij terug naar Houston waar hij werkte voor Myron Kiley, een kleine firma die was gespecialiseerd in het blussen van olie haarden en de preventie ervan. Hij bleef voor dezelfde werkgever werken tot 1959. Na veertien jaar trouwde dienst nam hij ontslag en richtte hij zijn eigen bedrijf op “The Red Adair Company”. Adair ontwikkelde systemen om tot een efficiëntie en vooral veilig vuur bestrijding te komen, in enkele maanden tijd werd hij al vlug erkend als de beste in zijn vak. Zijn bedrijf bestreed jaarlijks een gemiddelde van 42 olie branden zowel ter land als ter zee wereldwijd. Tot aan zijn dood heeft hij ongeveer 2.000 boor eilanden, drilstations en andere olie installaties gedoofd.

 

De Adair know-how

“Red” is erkend als de grote pionier van de onderwater bestrijding van brandende olie platformen. Deze man werd door ervaring en scherpzinnigheid de bekendste private brandweerman ter wereld. In 1972 besloot hij zich technieken en kennis te delen met de wereld en zijn concurrenten en stichtte daarom de Red Adair Service and Marine Company, hij bestreed nu niet enkel brandhaarden op zee of op het land, hij ontwierp en fabriceerde speciale toestellen zoals bulldozers met als enig doel het blussen van brandhaarden ontstaan op petroleumbronnen. Zijn arsenaal ging van hoogspanning turbines, naar pompen en speciale brandslangen. Hij kon zijn peperdure machines aanpassen voor eender welke situatie waar ook ter wereld, en onder gelijk welke omstandigheden. Zijn merknaam was de “Rolls Royce” van brandbestrijding.

Het palmares van Red Adair en zijn bedrijf zijn indrukwekkend te noemen. Zo slaagde hij erin als eerste ter wereld om een brandende oliebron te voorzien van een brandwerende sluiting. In 1962 was het zijn firma die de grote explosie in de Sahara woestijn onder controle kregen . In 1970 kregen ze de gigantische brand in Louisiana onder controle, 1979 de grote vuurzee in de Golf van Mexico en in 1979 was hij de redder van de Piper Alpha ramp in de Noordzee op 73-jarige leeftijd !

Red Adair-Sadam Hussein 1-0

Zijn naam en faam werden bekroond toen de oorlogsmisdadiger Saddam Hoessein na de inval in Koeweit de meeste petroleumvelden doodleuk in brand stak welke een enorme ecologische en economische ramp tot gevolg had. Red Adair nu al 76 jaar en zijn team slaagden erin 628 bronnen uit te doven. Hij slaagde er zo in om de meest producerende olievelden ter wereld te redden. Red Adair werd persoonlijk uitgekozen door President Bush om deze catastrofe te bevechten. Belangeloos stelde Red Adair zijn meest gesofisticeerde materiaal ter beschikking met succes overigens. Nadat experts hadden gewaarschuwd dat deze opdracht tussen 3 à 5 jaar zou duren, klaarde de brandweerman van de hel de klus in amper negen maanden.

 

Adair als publiek figuur

Buiten de Verenigde Staten zijn er weinig mensen die de man kennen of wat hij voor stond. Nochtans werd het verhaal van de man publiekelijk breed bekendgemaakt inde geschreven pers en de andere moderne media. Red was nu ook niet meteen de man die publiciteit opzocht, hij was een simpele man die een passie had en bezeten was door zijn vak. Hollywood eerde hem nochtans passend met een langspeelfilm aan hem gewijd namelijk “The Hellfighters” met het Amerikaanse helden icoon bij uitstek John Wayne in de hoofdrol. Alhoewel het een film is uit de oude doos zou ik die aanraden vooral omdat er gedetailleerd aandacht wordt besteed aan de moeilijkheid om brandende olie te bestrijden. Later verscheen met zijn instemming de biografie : “An American Hero – The Red Adair Story” al deze factoren samen hebben ertoe geleid dat Red Adair een bekende naam is in de Verenigde Staten. Hij kreeg ook Presidentiële onderscheidingen van de Presidenten Lyndon B. Johnson, Jimmy Carter en George Bush sr.

 

Zijn nalatenschap

Niemand wist beter dan Red Adair hoe vernietigend en desastreus vuur kon zijn voor de natuur en de mens. Als een welstellend man had hij een groot hart voor liefdadigheid en steunde verschillende goede doelen onder andere voor slachtoffers van brandwonden. Ondertussen gaf hij zijn kennis door aan zijn medewerkers . Alhoewel algemeen werd aangenomen dat hij zou omkomen in één van de vuurhaarden die hij bestreed, stierf Adair in een kraaknet ziekenhuisbed in 2004 naar het schijnt onbevreesd want zoals hij zelf zei kort voor zijn dood “Indien ik naar de hel ga, doof ik gewoon de vlammen !”.

 

Bedenking

Het siert de Amerikaanse samenleving dat ze niet alleen soldaten verheven tot Nationale helden, maar tevens ook gewone bijzondere mensen. Red Adair was in alle betekenissen van het woord een uitzonderlijk man, die voor zichzelf een bijzonder leven heeft uitgestippeld. De brandweerman van de hel heeft dan ook zijn verdiensten gehad in deze wereld. Zijn leven is voor mij het bewijs dat een passie kan uitgroeien tot een ongelooflijk verhaal… Helden gaan soms schuil in mensen die niet voorbestemt waren een hoofdrol te krijgen.

 

© Thalmaray – 2011

De autobiografie van Red Adair kan je hier bestellen.

Leave a Comment