Basil Rathbone: vergeten glorie van het oude Hollywood

Basil Rathbone is de echte Sherlock Holmes.

Hollywood, magische verblijf- en werkplaats van de hedendaagse goden zoals George Clooney, Brad Pit, Tom Cruise, en talrijke anderen, is ons wel bekend. Een Magische plaats waar droom producten worden gemaakt aan de lopende band, met ronkende titels, nooit geziene special effecten, en de stijl iconen die er een rol in krijgen. Eens was het anders en waren de pijlers van een film het script, geniale regisseurs en vooral de charismatische aanwezigheid van een leading man of lady, velen van die vroege actie helden zijn vergeten door de meeste bioscoopgangers, de bewondering van dé echte film liefhebbers is er echter niet kleiner door geworden.

Eerste stappen als acteur

Een van die karakter acteurs was Basil Rathbone. Geboren in Zuid Afrika op 13 juni 1892 als Philip St. John Rathbone met Engelse nationaliteit zou hij al gauw in de Verenigde Staten zijn naam en fortuin maken. Zijn eerste voorzichtige stappen zette hij in een theater groep die voornamelijk werken bracht van Shakespeare in Stratford upon-Avon. Zijn prille carrière werd onderbroken door de eerste wereldoorlog waar hij het bracht tot tweede luitenant. Na de oorlog belande hij in Londen waar hij zijn Shakespeare-carrière verder zette.

Een Engelsman in Hollywood

Eerder bij toeval maakte hij zijn debuut in een stomme film “Innocent” in 1921 op Broadway. Een Engelsman in New York, bleek aantrekkelijk te zijn voor verschillende regisseurs, Amerikanen vonden de Engelse flegma exotisch en grappig.

Vanaf de jaren twintig begon zijn ster en naambekendheid steil de hoogte in te gaan, met producties als Captain Blood aan de zijde van een andere legendarische figuur Errol Flynn (1935), a Tale of Two Cities (1935), Anna Karenina (1935), The Last Days of Pompeii (1935), The Adventures of Robin Hood (1938) terug naast Errol Flynn waar hij een zeer memorabele rol neerzette als Prins John, de broer van Richard Leeuwenhart, Tower of London (1939), The Mark of Zorro (1940), met aan zijn zijde een ander icoon: Tyrone Power. Weinig wist hij over dé echte erkenning en faam die hem nog te beurt zou vallen. Even later sleepte hij twee Oscars in de wacht, met zijn rol in Romeo and Juliet (1936) en zijn neer zetting van King Louis XI in “If I were King”(1938).

Mr. Sherlock Holmes I presume?

De onsterfelijkheid ging hij echter in als “Sherlock Holmes” met zijn buddy Nigel Bruce als Dr. Watson. Basil Rathbone speelde niet Sherlock Holmes, hij was Sherlock Holmes, voor vele filmfanaten is hij nog steeds de ideale personificatie van de beroemde detective, in die mate zelfs dat heden ten dage nog steeds brieven toekomen op Baker Street, het adres waar de beroemde detective woonde in de films en verhalen. Hij tilde een fictief personage naar een hoger bestaan, dat was enkel en alleen te danken aan zijn uitzonderlijk inlevingsvermogen en zijn buitengewoon acteertalent.

Een reeks van klassiekers volgden elkaar op, en was één van de drukst bezochte film reeksen van die jaren met o.a. The Adventures of Sherlock Holmes (1939) en het wereldberoemde “The Hound of the Baskervilles” 1939. Niet minder dan 12 andere films volgden nog over Sherlock Holmes, het leek alsof Sir Arthur Conan Doyle Basil Rathbone in gedachten had toen hij zijn detective portretteerde op papier, zo buitengewoon was de acteerprestatie. Na het filmsucces leende hij zijn stem voor talrijke radio uitzendingen gedurende zes jaar waar het succes moeiteloos werd herhaald.

De gevierde legende

In 1946 keerde Basil Rathbone terug naar zijn eerste liefde namelijk het theater in New York. Onvermijdelijk begon hij aan zijn derde triomftocht en werd zijn succes verder gezet op de televisie waar hij gastacteur was in ontelbare series en TV-films, de kroon op die zegetocht werd uiteindelijk zijn eigen druk bekeken televisieshow “An Evening with Basil Rathbone”, show formule waar hij ook rond toerde doorheen de Verenigde Staten.

R.I.P. Rathbone / R.I.P. Sherlock

De schaduw van Sherlock Holmes bleef hangen over de man Basil Rathbone, hij was voor velen de personificatie van de Engelse gentleman, en kon buigen op een indrukwekkende intelligentie en algemene kennis. Hij wordt dan ook bij de echte kenners aanzien als één van de grootste acteurs van Hollywood. Op 21 juli 1967 overleed hij in New York City, met hem stierf ook een deel van de legende van Sherlock Holmes.

 

Talrijke pogingen werden ondernomen om Sherlock Holmes terug tot leven te wekken in de film en op televisie met gerenommeerde acteurs zoals onder andere Christopher Lee (Dracula icoon), echter met matig succes, de interpretatie van Basil Rathbone bleek dermate onvergetelijk te zijn, de laatste jaren worden de oude films zelfs in gerestaureerde versies terug uitgebracht met groot succes.

Ik kan alleen maar aanbevelen om bij gelegenheid deze acteur aan het werk te zien op DVD, u zal aangenaam verrast zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=6dFPcA3gshc

© Thalmaray – 2011.

 

 

 

Leave a Comment