Californië: de olie boortorens op de stranden

Californië staat vandaag als synoniem voor prachtige stranden en idyllische oceaanbeelden, het was ooit anders.

De geschiedenis van de Verenigde Staten is altijd verbonden geweest aan olie en dit is nog altijd zo tot op de dag van vandaag, maar in de negentiende eeuw liep het de, wel (olie) spuitgaten uit.

Het waren de Native Americans die voor het eerst olie vonden. Ze gebruikten het als een dichtingsmiddel voor hun kano’s, later gebruikten de Spaanse bezetters het voor hetzelfde doel.

Het eerste olieboordplatform was een feit in 1876, de nummer 4 in Pico Canyon Oilfield in de Santa Susana Mountains.

De oliekoorts sloeg genadeloos toe en de olievelden rezen uit de grond, zoals de Los Angeles City Oil Field in 1892 en de Huntington Beach in 1920 en Long Beach in 1921. De thans overbekende stranden waren toen industrieel gebied, en werden verminkt door afschuwelijke boortorens. Schril contrast met het beeld dat we vandaag hebben van deze zonnige Amerikaanse staat.

In 1920 produceerde Californië 77 miljoen vaten olie per jaar, en heel delen van de staat waren ingenomen door een vreemd bezettingsleger van boortoren, olieplatformen en raffinaderijen.

Top toeristische plaatsen van vandaag zoals Venice (Marina del Rey) waren onherkenbaar, de olietorens stonden midden in woonwijken, op de stranden, op de dijken. Een kakafonie van een dreigende vooruitgang in toch wel veel natuurgebieden.

De foto’s van deze trieste episode van Californië zijn hallucinant, gelukkig zijn vele oliebronnen daar nu ofwel gesloten ofwel opgedroogd. Californië zou anders nooit kunnen uitgegroeid zijn tot een van de mooiste en populairste Staten van Amerika.

Deze beelden zijn belangrijk omdat het aantoont dat geografische gebieden sterk onderhevig zijn aan de productiviteit van de mens, een fenomeen dat we soms in bepaalde steden zien, vroeger glorie die nu staat te verkommeren of gedoemd is naar urbanisme verval. Eveneens is het een herinnering dat de oliewinning een uiterst machtige lobby is geweest en dat steeds is gebleven.

Een skyline van boortorens in Californië, vandaag gelukkig ondenkbaar.

© Thalmaray

Foto’s: Image: Herald-Examiner Collection/Los Angeles Public Library.

Bewaren

Leave a Comment