Nieuwjaarskaarten Victoriaanse stijl

Nieuwjaarskaarten Victoriaanse stijl – Een eeuw geleden in de glorietijd van de Victoriaanse era was het eerder nieuwjaarsdag dan oudejaarsavond die de belangrijkste feestdag was. Het was een dag van grote feesten en feestmaaltijden die bekend stonden onder de naam “Open Huis”.

Het gebeurde tussen 12 uur ’s middags en zes uur ’s avonds. Ongehuwde mannen gingen op sociaal bezoek wanneer ze een invitatie kregen.

Het was een manier om geschikte vrijgezellen aan elkaar voor te stellen met de bedoeling potentiële huwelijken te onderzoeken. Bezoekers kregen bourbon, rum of cognac, de beste chocolades en versnaperingen.

De rijke Victorianen drukten speciale “calling cards” zoals men op de afbeeldingen kan zien. Na wisselen van dergelijke nieuwjaarskaarten Victoriaanse stijl konden de vrijgezellen op bezoek gaan en kregen ze rijkelijk veel kip, kalkoen, fruittaart en andere lekkernijen, bovendien was een amusant gesprek met de dochter des huizes het hoogtepunt.

Het was een soort van vintage speeddate, ze bleven een half uur en begaven zich vervolgens naar het volgende huis om de volgende juffrouw te ontmoeten. Soms ging het er zeer competitief aan toe, en probeerde men zo veel mogelijke “huizen” te bezoeken of zelfs zoveel mogelijk te drinken.

Het lijkt eenvoudig maar dit was het niet. De bezoeker diende eerst zijn “calling card” te bezorgen en werd dan pas later toegelaten, meestal de volgende dag, hij kreeg dan een invitatie retour via post of boodschapper met een “calling card” van de jongedame in kwestie. Dit was het signaal dat een bezoek in orde was met de etiquette en dus kon plaatsvinden.

Deze traditie was gebruikelijk in adellijke kringen in Europa en later ook in de rijke burgerij van de Verenigde Staten.

De “calling cards” zijn extreem charmant en eigenlijk 100 jaar later lachwekkend amusant, maar het was een deel van de charme van de tijd.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment