Parijs een fotografisch beeld van 1923

Parijs 1923 -Terwijl sinds november 13 2015, de ogen van de wereld gericht zijn op de bloedende hoofdstad van Frankrijk, leek het me interessant om de illusie te hebben om de kracht te bezitten om de tijd terug te draaien, in een nostalgische poging om deze zwarte bladzijde van de mensheid te kunnen vergeten, al was het maar voor eventjes.

Parijs is altijd het kloppend hart geweest van de Franse natie, een stad met een ziel, een reputatie en een uitgebreide rijke geschiedenis. Sinds de intreden van de fotografie is het voor de moderne mens gemakkelijker zich een beeld te vormen van het Parijs van toen.

Dankzij Jules Gervais-Courtellemont en zijn baanbrekende fotowerken probeer ik vandaag een kijkje te nemen in de lichtstad anno 1923. Deze man werd geboren juist buiten de Parijse grootstad, maar groeide op in Algerije. Deze man was een echte wereldreiziger en heeft zowel in het Midden Oosten, Afrika als Europa foto’s genomen.

Hij was een van de eerste fotografen die er in slaagde Mekka te fotograferen in 1894. Zijn werk werd gepubliceerd in L’illustration van 1897.

Hij was een meester van de zogenaamde autochrome, een vroeg kleurenprocedé, door de legendarische gebroeders L’Umière gepatenteerd in 1903. Autochrome was een ingewikkeld principe die resulteerde in dromerige, pointillistische gekleurde doorzichtigheid.

Jules Gervais-Courtellement kwam terug naar Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog als fotograaf voor National Geographic. Zijn foto’s van die periode zijn wereldberoemd, en de weinige foto’s in kleur van de eerste wereldbrand.

In januari 2913 bracht hij een ode aan de Frans hoofdstad, het is bijna betoverend om een Parijs te zien, die al de typerende charme had, maar die nog niet de hectische kenmerken vertoonde van een metropool die uit zijn voegen barst door hypernerveus activiteit.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment