The Sound of Music – Pre-Hollywood

The Sound Of Music – wie kent deze succesvolle film niet? De geromantiseerde Hollywood productie van 1965 was een van de meest succesvolle films aller tijden. Het speelde ononderbroken voor maar liefst 4,5 jaar in bomvolle cinemazalen over heel de wereld.

Portrait of the Baroness Maria Von Trapp (front, centre) singing with her children; (L-R) Johannes, Eleonore, Hedwig, Martina, Maria, Rosemarie and Werner, in London, circa 1950. (Photo by George Konig/Keystone Features/Getty Images)

1950

Barones Maria von Trapp zingt met Johannes, Eleonore, Hedwig, Martina, Maria, Rosemarie and Werner in London.

Image: George Konig/Keystone Features/Getty Images

De film zelf was een adaptatie van het befaamde Hollywood duo Rodgers en Hammerstein, legendarisch voor hun bijdrage aan honderden musicals. Zij schreven hun versie in 1959, wat op zijn beurt een adaptatie was van: “The Story of The Trapp Family Singers” geschreven door Maria von Trapp (de echte).

Photograph of Baroness Marie von Trapp (front) and five of her ten singing children. Dated 1940. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

1940

Barones Marie von Trapp en vijf van haar kinderen.

Image: Universal History Archive/UIG/Getty Images

De producer van de film Robert Wise, die ook een gevierde cineast was nam contact op met de von Trapp familie en legde hun uit dat de film een adaptatie zou worden in een eerder dramatische film. Hij had geen zin om een loutere documentaire te draaien, bovendien moest de film geld opbrengen aan de kassa. Welke goudmijn het zou worden kon hij toen nog niet bedenken.

Portrait of Baroness Maria Von Trapp (right) talking to her children, including Johannes (centre) who is the youngest family member, London, circa 1950. (Photo by George Konig/Keystone Features/Getty Images)

1950

Barones Maria Von Trapp speaks praat met haar kinderen in London.

Image: George Konig/Keystone Features/Getty Images

Het achtergrondverhaal van de film was inderdaad biografisch correct. Een 19-jarige Maria von Trapp was inderdaad ooit een novice geweest in het klooster in de abdij van Salzburg. Ze kreeg opdracht van moeder-overste om kinderen les te geven in het huis van de weduwnaar kommandant Georg von Trapp.

Portrait of the Von Trapp family singing; (L-R) Eleonore, Agatha, Maria, the Baroness, Werner, Hedwig, Martina and Johannes, they are conducted by Father Franz Wasner, London, circa 1950. (Photo by George Konig/Keystone Features/Getty Images)

c. 1950

The Von Trapp family — Eleonore, Agatha, Maria, Werner, Hedwig, Martina, and Johannes —  in London.

Image: George Konig/Keystone Features/Getty Images

De familie was lokaal zeer bekend als “The Von Trapp Family Choir” en verlieten hun thuisland rond de tijd van de annexatie van Oostenrijk bij het Derde Rijk. Er waren echter substantiële verschillen met de film, zo huwden ze in de periode 1920 en niet 1930. Georg was 25 jaar ouder dan Maria en het was absoluut geen liefde op het eerste zicht. Maria liet optekenen dat ze eigenlijk meer de kinderen huwde dan de vader.

Portrait of Baroness Maria Von Trapp and three of her children, (L-R) Eleonore, Agatha and Johannes, singing from a piece of sheet music, London, circa 1950. (Photo by George Konig/Keystone Features/Getty Images)

c. 1950

Maria Von Trapp en haar kinderen Eleonore, Agatha and Johannes.

Image: George Konig/Keystone Features/Getty Images

Tussen 1929 en 1939 had het koppel drie kinderen, samen met de zeven kinderen van George vormden ze een nieuw samengesteld gezin. Het was ook niet de liefde voor de bühne die hen ertoe bracht om op te treden als muzikale familie, maar wel zware financiële problemen, zeg maar faillissement.

Portrait of the Baroness Maria Von Trapp (right) and actress Paula Hendrix, who is to star in the stage musical 'The Sound of Music' which is based on the lives of the Von Trapp family, London, April 27th 1965. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

April 27, 1965

Maria Von Trapp & actrice Paula Hendrix, ster van de musical “The Sound of Music.”

Image: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

Het antinazi element klopt dan weer wel. Georg kreeg van de nazi overheid een vraag om te dienen bij de Kriegsmarine en ze besloten toen Oostenrijk te ontvluchten. Ze gingen wel niet over de bergen naar Zwitserland zoals in de film. In realiteit namen ze de trein naar Italië en reisden van daar verder naar de Verenigde Staten. Pikant echt detail hun huis werd het hoofdkwartier van SS Reichsführer Heinrich Himmler.

APR 15 1964 Her Life Story Became " The Sound of Music" Baroness Maria Von Trapp - from riches to rags and back. Credit: Denver Post

April 15, 1964

Barones Maria Von Trapp.

Image: The Denver Post, MediaNews Group/Getty Images

Georg stierf in 1947 in Vermont – de familiegroep bleef optreden tot in 1957 – ze haalden zelfs de achtergrond op een Elvis Presley single.

Maria stierf in 1987 op 82-jarige leeftijd. Wat velen niet weten is dat ze even figureerde in de film. Terwijl de ster van de film: Julie Andrews het liedje “I Have Confidence” zingt kan men haar zien in de achtergrond samen met twee van haar dochters.

3x IMG_0809

The Sound of Music in real life, was net niet zo glamoureus als de Hollywood voorstelling.


© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment