De echte Betty Boop (1929-1939)

Betty Boop wie kent het schattig figuurtje niet die furore maakte inde vorige eeuw als een tekenfilm die uiteindelijk een cultfiguur werd? Weinigen weten dat dit parodie figuurtje in werkelijk gebaseerd was op een echt levende persoon. Betty Boop was echt!

bettyboopcartoon

Helen Kane (geboortenaam Schroeder) werd geboren in The Bronx, de beruchte wijk van New York in 1904. In de jaren 1920 was ze werkzaam als actrice en vaudeville zangeres in New York.

BettyHelenKane

Ze werkte een reeks opdrachten af in the 44sth Street Theatre en kreeg daarna een opdracht in het Paramount Theatre in Times Square, het is daar dat ze het onsterfelijke “boop-boop-a-doop” scat liedje bracht. Haar jazzy stijl samen met haar zang en aangenaam stemgeluid zorgden ervoor dat ze een succes werd. In een mum van tijd mocht ze platen opnemen en speelde ze in musical films, ze verdiende voor die tijd een niet onaardige 8.000 dollar per week.

1929: American singer, actress and 'boop-boop-a-doop' girl Helen Kane (1904 - 1966), formerly Helen Schroeder gets serious in 'Sweetie', an early talkie musical directed by Frank Tuttle for Paramount. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1929

Kane poses for a publicity still for the Paramount musical ‘Sweetie.’

Image: Hulton Archive/Getty Images

In 1930 kwam de cartoon “Dizzy Dishes” uit. De hoofdrol was een sexy vrouwelijke zangeres die was geboren uit d epen van animator Grim Natwick, ze was het evenbeeld van Kane. Het personage kreeg geen naam maar zond wel “boop-boop-a-doop.”

ca. 1900 --- Original caption: Helen Kane Actress --- Image by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

c. 1930

Image: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

 

Het personage werd razend populair en werd Betty Boop genaamd in volgende tekenfilms. Ze kreeg meer vrouwelijke trekjes zoals sexy oorringen en nauwe jurkjes.

19 Dec 1932, Los Angeles, California, USA --- Original caption: Film folk at Benefit Show. Oliver Hardy, Helen Kane, Boop originator; and Stan Laurel (right) are seen here at the Christmas Benefit Show, staged by a Los Angeles newspaper, at the Shrine Civic Auditorium in Los Angeles. Radio, screen, and stage luminaries attended and participated in the festivities. --- Image by © Bettmann/CORBIS

Dec. 19, 1932

Kane poses with performers Oliver Hardy and Stan Laurel at a benefit show in Los Angeles.

Image: Bettmann/Corbis

Kane had nooit haar toestemming gegeven om haar beeltenis als cartoon te gebruiken. In mei 1932 klaagde ze de filmstudio aan en vroeg ze 250.000 dollar schadevergoeding. Het juridisch getouwtrek duurde twee jaren, en de rechter gaf Kane ongelijk, ze werd niet aanzien als de “uitvindster” van het “booping”, het populaire en zeer herkenbare deuntje. Er zou een zwarte zangeres Baby Esther zijn geweest, die al eerder hetzelfde liedje had gezongen, zo oordeelde de rechtbank.

circa 1934: Helen Kane (1904-1966), formerly Helen Schroeder, the original 'boop-boopa-doop' singer and actress signed by Paramount, sheltering beneath an umbrella. (Photo by Otto Dyar/Hulton Archive/Getty Images)

c. 1934

Kane poses for a publicity still for a Paramount musical.

Image: Otto Dyar/Hulton Archive/Getty Images

Helen Kane kon deze klap moeilijk verwerken en haar ster taande en evenredig haar populariteit. In de jaren 1950 en 1960 slaagde ze erin een comeback te maken in televisieshows, en ze overleed in 1966. Niemand associeerde haar nog met de iconische tekenfilm heldin. Nochtans was het duidelijk dat Betty Boop inderdaad volledig gebaseerd was op Helen Kane.

MI0000421400

De echte Betty Boop was het slachtoffer van een industrie waar talent slechts bijkomstig was, ook daar zat koning Dollar op de troon en het zou altijd zo blijven. Betty Boop verdween uit de film, uit de herinneringen van de mensen en uit de zo rijke geschiedenis van Hollywood. Nochtans zong ze …” I wanna be loved by you, just you, nobody else but you!”.

helenkane_16

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment