Sacheen Littlefeather bij de Oscars (27 maart 1973)

Sacheen Littlefeather zou nooit het voetlicht hebben gehaald van de geschiedenis ware het niet dat de wereldberoemde acteur en Oscarwinnaar Marlon Brando er anders over besliste.

Marie Louise Cruz werd geboren in 1946 uit een witte moeder en een volbloed Apache vader. Verder had ze Yaqui en Pueblo bloed door haar aderen stromen.

uid_641dec90c8b3d26d841c364aab98e10d1423577677097_width_633_play_0_pos_0_gs_0_height_356

In haar jeugd was ze een activiste voor de rechten van Native American Rights. Ze vervoegde de organisatie “Indians of All Tribes” en nam deel aan de spectaculaire bezetting van het eiland Alcatraz als protest tegen de behandeling, of was het mishandeling, van de inheemse Indiaanse stammen in de Verenigde Staten door de toenmalige regering.

index

De protestactie duurde van november 1969 tot juni 1971 en leverde wereldwijde sympathie op voor de Indianenstammen. Meer en meer mensen, inclusief vele Amerikanen werden er zich van bewust welke genocide er was gebeurd op hun grondgebied. Vele beroemdheden schaarden zich dan ook achter het protest, een ervan was de acteur Marlon Brando. Deze acteur was toen al in Amerika een monument met films als “A Streetcar Named Desire” en “The Wild One” legendarische films die hem onsterfelijkheid hadden gegeven.

marlon-brando-top-marlon-brando-gave-johnny-depp-the-best-advice-ever-784x490

Marlon Brando

In februari 1973 doofde het protest niet uit, wel integendeel een andere groep: “The American Indian Movement” bezette het plaatsje Wounded Knee in South-Dakota. Op deze plaatst werden in 1890 honderden Lakota stamleden, mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht. Ook hier was dit een protest tegen het systematisch breken van akkoorden met de Indiaanse stammen en de hoge corruptie van de Department of Indian Affairs.

View, over the roof of a car, of a pair of armed Federal Marshals as they stand guard at an Federal Bureau of Investigation (FBI) roadblock during the American Indian Movement (AIM) occupation of the town of Wounded Knee on the Pine Ridge Reservation, South Dakota, 1973. AIM occupied the town, exchanging gunfire with local and federal troops, from February 27 through May 8, 1973, following internal reservation disputes as well as disatisfaction with the US government's treatment of Native American peoples in general. (Photo by Peter Davis/Getty Images)

March 1973

Federal Marshals stand on the outskirts of Wounded Knee, South Dakota.

Image: Peter Davis/Getty Images

De bezetters wisselden regelmatig vuurschoten met de omsingelende en tot de tanden gewapende federale troepen rondom het kleine dorpje. Er vielen aan beide zijden doden en gewonden. Ook hier koos de publieke opinie resoluut voor de Indianen. In die mate dat op een zeker moment de stad volledig werd geïsoleerd door Washington, journalisten en media werden op een zeer lange afstand gehouden met geweld.

Two armed members of the American Indian Movement (AIM) on horseback patrol along a street during their occupation of the town of Wounded Knee on the Pine Ridge Reservation, South Dakota, 1973. AIM occupied the town, exchanging gunfire with local and federal troops, from February 27 through May 8, 1973, following internal reservation disputes as well as disatisfaction with the US government's treatment of Native American peoples in general. (Photo by Peter Davis/Getty Images)

March 1973

Members of the American Indian Movement patrol Wounded Knee, South Dakota.

Image: Peter Davis/Getty Images

Ondertussen had de Academy Awards de acteur Marlon Brando genomineerd voor “beste acteur” voor zijn legendarische rol in “The Godfather”. De acteur stelde zich meer en meer op als een spreekbuis in het voordeel van de Indiaanse beweging.

hqdefault

Image Credit: Oscars.org.

Brando besloot dan maar om een psychologische en figuurlijke bom te gooien die nooit gezien was en die de wereldpers en de geschiedenis zou halen. Marlon Brando was vast van plan om zijn ongenoegen te uiten en sympathie te zoeken bij het grote publiek, een miljoenenpubliek die keek naar de Oscars in de Verenigde Staten en ver erbuiten was een te mooie kans om te laten liggen.

Sacheen Littlefeather (Maria Cruz), who read a statement from Marlon Brando declining his Best Actor Academy Award for "The Godfather" during the 45th Annual Academy Awards in Los Angeles, California. (Photo by Ron Galella/WireImage)

Littlefeather arrives at the Academy Awards with Brando’s statement in hand.

Image: Ron Galella/WireImage

Zoals verwacht won Brando de Oscar, hij zelf was echter niet aanwezig op de Academy Award Ceremonie, hij liet zich afvaardigen door Sacheen Littlefeather die in traditionele apache klederdracht de Oscar voor hem in ontvangst nam op 27 maart 1973. In haar handen had ze een 15 pagina’s tellende speech geschreven door Marlon Brando.

27th March 1973: Sacheen Littlefeather (Native American actress Maria Cruz) holds a written statement from actor Marlon Brando refusing his Best Actor Oscar on stage at the Academy Awards, Los Angeles, California. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Sacheen Littlefeather holds a statement from Marlon Brando refusing the Academy Award for Best Actor.

Image: Hulton Archive/Getty Images

In de coulissen werd ze bedreigd met arrestatie indien ze langer dan een minuut zou praten. Toen men verkondigde dat Marlon Brando de Oscar had gewonnen, weigerde Sacheen Littlefeather het beeldje in ontvangst te nemen uit de handen van de ceremoniemeester Roger Moore, de ex-James Bond acteur. Brando heeft officieel de prijs niet willen aanvaarden.

SACHEEN-LITTLEFEATHER_510x510

Ze vuurde in een minuut geraakte opmerkingen af die eerst werden onthaald op negatieve reacties maar die toen omsloegen in een applaus die ze zichtbaar ook niet had verwacht. De pijn in haar blik sprak boekdelen.

March 27 - LOS ANGELES: Sacheen Littlefeather (Native American actress Maria Cruz) holds a written statement from actor Marlon Brando refusing his Best Actor Oscar on stage at the Academy Awards on March 27, 1973 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Ochs Archvies/Getty Images)

Littlefeather reads Brando’s full statement to the press.

Image: Michael Ochs Archvies/Getty Images

In de coulissen werd ze bestormd door de pers en kon ze toch de volledige speech van Brando voorlezen. Dit incident vestigde terug de aandacht op de situatie in Wounded Knee, en voorkwam door publieke druk nog meer slachtoffers.

March 27 - LOS ANGELES: Sacheen Littlefeather (Native American actress Maria Cruz) holds a written statement from actor Marlon Brando refusing his Best Actor Oscar on stage at the Academy Awards on March 27, 1973 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Ochs Archvies/Getty Images)

Littlefeather presents Brando’s full statement to the press.

Image: Michael Ochs Archvies/Getty Images

Sacheen Littlefeather verdween in de obscuriteit, maar ze had haar moment in de geschiedenis gehad en het was een moment die kon tellen. Ze acteerde verder in films en bleef actief inde beweging voor de Amerikaanse Indianen.

cd88810ff23077b30cfb6d4918567d50

Het siert Brando dat hij het lef had om zowel de regels van Hollywood aan zijn laars te lappen en de overheid uit te dagen over het onrecht dat gaande was. Doorheen de Amerikaanse geschiedenis wordt over een zwarte bladzijde gesproken, namelijk de slavernij. Velen vergaten of zijn nog vergeten dat de genocide tegen de Inheemse bevolking van Amerika veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Sacheen Littlefeather en Brando hebben voor eventjes de aandacht van de wereld getrokken en de geschiedenis gecorrigeerd, omdat het dringend nodig was deze bij te stellen.

backwards flag littlefeather brando

 

© Thalmaray

Literatuur over Sacheen Littlefeather kan je hier vinden.

 

Bewaren

Leave a Comment