Marilyn Monroe in Malibu Beach 1946

Marilyn Monroe deze naam was nog onbestaande, de jonge vrouw die ooit zou door het leven gaan met die naam was Norma Jean Dougherty, en het dichtste ze kwam te staan bij glamour was een photoshoot in Malibu Beach in 1946.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-4

Haar toenmalig vriendje André de Dienes was fotograaf en hij herkende het potentieel in haar. Ze was toen 20 jaar onbezorgd en dromend van een mooi leven.  Ze had geen vermoeden dat deze reeks foto’s het begin zouden zijn van een gouden verhaal in Hollywood. De simpele reeks foto’s zonder make-up of artificiële middelen zou uiteindelijk een ingangsticket worden voor haar carrière als een internationale superster.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-3

Later keek de Dienes nostalgisch terug op die dag. Zijn relaas is treffend voor iemand die een rol speelde in het grote rad van de geschiedenis maar uiteindelijk op de zijlijn moest toekijken hoe het lot zich ontvouwde.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-6

“Ze was twintig en had geen enkele ervaring met de intoxicatie van het succes, maar desondanks was er al een aura over haar, een glinstering in haar lach” Hij vroeg haar onmiddellijk te reageren op enkele trefwoorden zoals: geluk, reflectie, surprise, verdriet en dood. Bij het woord dood bedekte ze haar mooie gezicht met een sjaal. De dood was voor haar een enorme leegte en de kleur zwart. André de Dienes kan zich nog herinneren dat hij probeerde de term dood lichter te maken, als het begin van een nieuw avontuur, een fel licht aan de horizon. Profetisch hield ze hardnekkig aan haar standpunt vast. Dood was voor haar niets anders dan het einde van alles.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-12

Zijzelf en hij kon toen nog niet weten dat deze dood zich op een tragische manier zou manifesteren niet voor Norma Jean maar wel voor Marilyn Monroe, de koningin van het witte doek en het idool van miljoenen fans. Toen al manifesteerde ze de karaktertrek die zoveel mensen hebben blijven verbazen van de filmster Marilyn Monroe, ze was veel intelligenter dan men dacht en had zelfs een filosofisch kantje die menig mensen verbluft achterlieten.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-14

Norma Jean Doughtery voelde al instinctief aan op dit prachtige strand in Malibu Beach dat haar lotsbestemming haar wildste dromen zou overtreffen, ze voelde dat ergens haar alter ego…die ze uiteindelijk Marilyn Monroe zou noemen grootse dingen zou doen…en als men het verhaal leest van haar ex-vriend was ze zich maar al terdege bewust van de schaduw die toen al over haar hing als een mist van het noodlot. Ironisch genoeg was het misschien die dag een van de laatste dat ze echt gelukkig was.

marilyn-monroe-malibu-beach-photoshoot-andre-de-dienes-9

Foto’s: Andre de Dienes.

© Thalmaray

 

Lees ook ons ander artikel over Marilyn Monroe:

 

Norma Jeane Baker en haar spiegelbeeld Marilyn Monroe

Bewaren

Leave a Comment