Nazis in Madison Square Garden – New York (1934-1939)

Nazis in Madison Square Garden lijkt een titel van een slechte B-film maar men vergeet soms dat de Verenigde Staten van Amerika nu (nog) een twee partijen systeem hebben, maar dat er vandaag talloze kleinere partijen bestaan vandaag zoals de Groenen, de Liberalen en zelfs de Klu Klux Klan komt soms op in regionale verkiezingen. Niet zo lang geleden waren er zelfs meer notoire politieke verenigingen die men vandaag zeker zou bestempelen als staatsgevaarlijk zoals The Black Panthers, de Communistische Partij van Amerika en de Nazipartij van de Verenigde Staten.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_3

Foto: Bettmann/Getty Images

De sfeer van deze tijd, we schrijven 1933, was onvergelijkbaar met het verleden en niet meer denkbaar vandaag. Hitler was Rijkskanselier in Duitsland en had een stevige greep op Duitsland. Zijn adjunct Rudolf Hess werd belast met de uitbouw van de nazi-ideologie.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_5

Foto: Larry Froeber/NY Daily News Archive via Getty Images

De Duitse immigrant Heinz Spanknobel kreeg de opdracht een sterke politieke nazibeweging uit te bouwen in de Verenigde Staten. Spanknobel had het niet zo moeilijk er waren heel veel Duitse immigranten in de States. In 1933 al vormde hij een nieuwe beweging; “Friends of New Germany”. Naast Duitse inwijkelingen waren ook heel veel Amerikanen van Duitse afkomst lid. De “vrienden van Duitsland” propageerden sterk het nazi idealisme, weldra bestormden ze de een Duitstalige krant in Amerika, saboteerden ze de Joodse boycot van Duitse producten en hielden ze massa bijeenkomsten in zwart-wit uniformen.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_11

Foto: Bettmann/Getty Images

Sparknobel werd gedeporteerd in oktober 1933 wegens het niet vervullen van een administratieve verplichting, twee jaar later gaf Rudolf Hess de opdracht aan de leiders van “Friends of New Germany” om terug te keren naar Duitsland.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_13

Foto: Bettmann/Getty Images

Na de ontbinding van deze eerste groep, rees uit de as een veel sterkere organisatie, die officieel geen banden had met de Duitse regering: The German American Bund. Deze organisatie zette gewoon de trend verder, anti-semetisme en anticommunisme en agressieve retoriek werden hun handelsmerk. Ze waren echter wel zo slim om het in te kaderen in typisch Amerikaanse symbolen, George Washington werd zelfs voor de kar gespannen als de eerste Amerikaanse Fascist.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_12

Foto: Larry Froeber/NY Daily News Archive via Getty Images

De Bund kende veel sympathisanten, ook Amerikanen die geloofden dat de nazi-ideologie de juiste keuze was. Henry Ford was een van de vele sympathisanten die Hitler best wel genegen waren. Het hoogtepunt van de organisatie van op 20 februari 1933, toen 20.000 leden zich verenigden in de beroemde arena van Madison Square Garden in New York City. Binnenin werd zeer zware kritiek gegeven op Franklin Delano Roosevelt en zijn alliantie met de “Joden”. De nazis in Madison Square Garden foto’s zijn getuigen van een onzekere en gevaarlijke tijd voor de Amerikaanse democratie.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_7

FAnthony Potter Collection/Getty Images

Buiten waren er zo’n 80.000 anti-nazibetogers, de politie beschermde echter de nazi’s op basis van het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_4

Foto: Anthony Potter Collection/Getty Images

Het zou tot eind 1941 duren vooraleer de Bund werd ontboden, toen de Verenigde Staten de oorlog verklaarden aan het Derde Rijk. De leider van de Bund Fritz Kuhn en de andere hoofdrolspelers verdwenen in de anonimiteit, en nu is dit een vergeten en vooral doodgezwegen bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis. Indien deze groepering in haar opzet was geslaagd zou de uitkomst van de oorlog er volledig anders hebben uitgezien en alzo het verloop van de geschiedenis.

uploads_2016_7_13_nazimadisonsquare_6

Foto: Heinrich Hoffmann/ullstein bild via Getty Images

 

© Thalmaray

 

 

Leave a Comment