De geschiedenis van de Hot Dog

What’s in a name?

De oorsprong van de naam hotdog is nu nog een van de meest betwiste zaken ooit en nog altijd voer voor hevige discussies en controverse. Het Amerikaanse broodje, icoon van de fast snack voorstellen is overbodig, maar de geschiedenis ervan is juist door de contestatie fascinerend.

hot-dog-historic

De term worst is zelfs teruggevonden in de Odyssey van Homerus en is een van de oudste vormen van gastronomische processen dit in de 9e eeuw v. Cr.

girl-eating-hot-dog-1920s-1

Frankfurt-am-Main krijgt meestal het krediet voor de originele “Frankfurter”, maar hier begint de discussie er is een historische claim dat de zogenaamde “Dachshund” (dashond) of “Kleine Hund” worst eigenlijk uit de jaren 1600 stamt uitgevonden door Johann Georghehner, een beenhouwer, die leefde in Coburg, Duitsland. Diezelfde Georghehner zou later wel zijn product promoten jawel in Frankfurt.

Europese roots

Pink's_Hot_Dogs1

De bewering is dat de Frankfurter in 1487 werd ontwikkeld in de stad, vijf jaar voor Christopher Columbus per toeval Amerika ontdekte. Om de historische puzzel nog compleet te maken mengen de Oostenrijkers zich ook in het debat. Zij beschouwen wat wij vandaag Hot Dog noemen als een “Wiener” die uiteraard refereert naar hun hoofdstad Wenen.

lahner_tafel_02

Hoe de vork ook historisch in de steel zit, het is hoogstwaarschijnlijk dat wat wij nu “Hot Dog” noemen een Europees gerecht was. Logischerwijze was het een veelgebruikte worst die populair was bij verschillende nationaliteiten. Wie het eerst de worst verkocht of opdiende in een broodje is dan weer het volgende vraagstuk en de tweede betwisting.

Maxwell-Street-Hot-Dog-Cart

Er is een historisch verslag van een Duitse immigrant die deze hotdog, compleet met brood verkocht in een voedselkraampje in New York in 1860. Wat men ook kan terugvinden is dat in 1871, ene Charles Feltman, een Duitse bakkerij begon op Coney Island en daar een hotdog verkoopplaats had. In zijn eerste bedrijfsjaar verkocht hij 3.684 dachshund worsten in een melkbroodje.

 

1893 geboorte van de moderne hotdog

12749885_455108604699424_516751113_n

In 1893 was er de Colombian Exposition in Chicago en tienduizendenbezoekers waren op zoek naar een vlugge en goedkope snack. Honderdduizenden worsten werden gretig verkocht. De Hot Dog historicus, Bruce Kraig, Ph.D een gepensioneerde professor emeritus van de Roosevelt Universiteit bevestigde dat de Duitsers steeds de worst aten tussen een broodje. Gezien het eten van worst een echte Duitse traditie was wordt aangenomen dat de hotdog een uit Duitsland afkomstig gerecht is.

ed5f107fbc1a1fec59603df86985401f

Mensen lagen niet bepaald wakker over de historische discussie, de hotdog was een succes en sinds 1893 was het de standaard fastfood op alle baseballgames. Ook het introduceren van de hotdog bij baseballwedstrijden lag in de handen van een Duitser: Chris Von de Ahe, een Duitse immigrant die eigenaar was van de St. Louis Browns Major League Baseball Team. Dit jaar kan dus gezien worden als het geboortejaar van de moderne hotdog die zich razendsnel zou verspreiden in de Amerikaanse cultuur en zou uitgroeien tot een absoluut gastronomisch icoon.

Waar kwam de term “hotdog” vandaan?

frankies-hot-dogs-special-2-for-1

Belangrijk is te verduidelijken dat de term oorspronkelijk twee woorden waren, zoals het nu nog is trouwens in het Engels. Later werd het woord in verschillende talen waaronder het Nederlands aan elkaar geplakt.

De naamgeving is ook weer een raadsel, en komt met de bijkomende discussies. Volgens sommigen zou de term in 1901 zijn ontstaan in New York. Verkopers zouden op een koude dag hun fastfood hebben aangeprezen als zijnde “hot”. Tad Dorgan een cartoonist voor de New York Journal tekende vlug een cartoon van een dashond en schreef eronder “hotdog”. Deze cartoon is wellicht waar onvindbaar, ofwel is het pure fictie ofwel zijn alle exemplaren verloren gegaan.

Feltmans_thumb-620x264

Historici wijzen dan weer naar Universiteitsmagazines waar de term “hotdog” begon te verschijnen in 1890. Vooral de universiteit van Yale zou hier een primeur hebben gehad.

hotdog_wide-3ee43b7fd05dbd3fd669b4b406572dbe9cd04125-s900-c85

Het woord zelf kan worden teruggevonden tot in de jaren 1800 en uiteraard geassocieerd met Duitse immigranten, zij brachten ook echte dashonden naar Amerika. De naam zal wel sarcastisch zijn van oorsprong, misschien zelfs beledigend. Hoe dan ook de invasie van de hotdog ongeacht zijn afkomst was niet meer te stoppen en het is tot op heden een nationaal cultuursymbool van de Verenigde Staten.

hot-dogs-facts-figures-folklore

 De Hotdog vandaag

Ondanks de gezegende leeftijd is een hotdog blijkbaar een niet aflatende bron van inspiratie. Blijkbaar is er een hotdog voor iedereens smaak en cultuur. Sommigen zien het dan ook als een canvas die vindingrijk wordt gemaakt door culinaire artiesten. Verwonderlijk dat er zoveel variaties bestaan, de één ziet er al smakelijke ruit dan de andere, maar toch… Het blijft verwonderlijk dat een simpele, bijna ordinaire snack, een gigantisch continent kon veroveren en de rest van de wereld en passant. De hotdog is nu naast een echte Amerikaanse traditie een institutie waaraan vele landen zich tegoeddoen.

De huidige nationale variaties bewijzen dat het succesverhaal van het worstenbroodje nog lang niet is uitgezongen. De kunst aan geschiedenis is zich aanpassen en overleven en dit gerechtje slaagde met vlag en wimpel.

hot_dog_v5_1442750337

© Thalmaray

Leave a Comment