100 jaar oude filmdocumenten van Monet, Rodin, Renoir en Degas

Voor kunstliefhebbers is internet een ware schatkamer. Als men lang genoeg zoekt kan men documenten, foto’s en films ontdekken die onschatbaar zijn aan informatie. Drie filmclips die opdoken op YouTube zijn het absolute einde omdat ze een beeld geven van de man achter de kunstenaar en vooral een impressie geven van de tijdsgeest waarin deze geniale kunstenaars leefden.

  • Werk van Monet

De film van de 74-jarige Claude Monet die aan het schilderen is in zijn tuin in Giverny dateert van 1915. Men zou wensen dat het een kleurenfilm was.

De tweede film is die van Pierre-Auguste Renoir eveneens opgenomen in 1915, en deze briljante geest was eveneens 74 jaar oud toen. Men ziet een zeer afgezwakte schilder die bijna niet meer kan werken. Zonder hulp van derden lukte het gewoon niet meer.

De derde clip is van Edgar Degas op 81-jarige leeftijd, twee jaar voor zijn dood. Het is een beeld van zijn wandeling door Parijs.

De laatste clip is van Edgar Degas op 81-jarige leeftijd, twee jaar voor zijn dood. Het is een beeld van zijn wandeling door Parijs.

Deze mini-documentaires zijn heel bijzonder en een hulpmiddel om een correct beeld te krijgen van deze genieën. Uiteraard is het zeldzaam dat we deze oude meesters in ‘bewegende lijve’ kunnen zien.  Er zijn trouwens nog films die bestaan maar die wegens belachelijke toepassingen van het auteursrecht niet worden vrijgegeven, of zelfs werden verwijderd van YouTube, wat men alleen maar kan betreuren.

  • Werk van Degas.

  • Werk van Renoir.

© Thalmaray

 

Leave a Comment