Maude Fealy – Een van de eerste Amerikaanse supersterren

Maude Fealy was eens een van de populairste personen op deze planeet. Amerika lag aan haar voeten. Geld, faam, succes en bekendheid lagen in haar sterren. Niet verwonderlijk, ze was het soort vrouw waarvan na een eeuw de foto’s nog even charismatisch zijn als toen. Haar charisma en de mystiek die rond haar persoon hingen was in de gouden tijd van de stille film, het begin van Hollywood en de prille vrucht van de hedendaagse entertainment industrie.

Ze was de Zuiderse schone die alle harten sneller deed slaan en haar acteerprestaties waren voor die tijd ronduit revolutionair. Ze kon moeiteloos de rol aan van een zeventiende -eeuwse Franse diva of die van een travestiet in de jaren 1920.

Maude Fealy was een van de weinige artiesten die de sprong schadeloos kon maken van de stomme film naar de zogenaamde ‘talkies’ de geluidsfilm die de industrie totaal op zijn kop zette. Vrijgevochten was ze zeker, intelligent ook in die mate dat ze haar eigen bedrijf opzette. Kon moeilijk anders, beide ouders waren acteurs, het stond in de sterren geschreven dat zij ook zou schitteren aan het filmfirmament. Haar debuut op het toneel was dan ook op driejarige leeftijd!

In 1903 zou ze haar lot vinden in de “Beauties of the World” wedstrijd, een schoonheidswedstrijd die van haar een echte sensatie zou maken. Deze wedstrijd was gesponsord door de Figaro Illustré het meest prestigieuze blad van die tijd. Het zou van haar een poster-kind maken van Amerikaanse schoonheid. Duizenden postkaarten met haar beeltenis werden gemaakt, die maar niet leek te verouderen en ze rijfde de filmrollen binnen tot ze ver in de dertig was.

Maude Fealy wist munt te slaan uit haar populariteit en toerde een paar jaar in het Britse circuit vooraleer terug te keren naar de Verenigde Staten. In Amerika was ze een gevierde ster in de stomme films, soms draaide ze vierentwintig prenten per jaar en was een echt American Dream succesverhaal. Uiteindelijk kon ze haar droom bereiken en begon ze een eigen bedrijf in Denver, Colorado: “Stars of the Regent Players”.

Sinds haar prille begin speelde ze enkel hoofdrollen en werd ze gekoppeld aan een hele resem mannelijke tegenspelers. Maude Fealy was echter niet van plan om tweede viool te spelen, ze begon zelf scenario’s te schrijven en te acteren. Ze speelde herhaaldelijk mannelijke personages met groot succes overigens.

Na een korte passage in Californië was ze the Fealy Scool of Dramatic Expression and the Fealy School of Drama begon samen met haar moeder, waar ze talrijke vertoningen speelde van Shakespeare, keerde ze terug naar Colorado.

Acteurs stoppen nooit met acteren, was haar levensmotto en in de jaren 1950 begon haar ster ernstig te tanen, haar rollen werden kleiner maar ze slaagde er toch in om telkens opgemerkt te worden. De favoriete actrice van Cecil B. De Mille zag de film veranderen in een tempo die ze niet had verwacht.

De vrouw met de prachtige ogen zou het lot ondergaan van alle vertolkers en de confrontatie met de eeuwige vijand: de tijd verliezen. Vandaag is ze een nobele onbekende, maar eens proefde ze van een fabelachtig succes en was ze de lieveling van Uncle Sam en de wereld. Geschiedenis is een koele minnaar, ook de grootste sterren verlaten hun constellaties voor jongere mensen in een evolutionaire wervelwind die ontoombaar is en deel van het leven.

Een eeuw geleden aan de top van de wereld, vandaag een mooie vintage souvenir van een knappe vrouw met zo mogelijk nog prachtigere ogen. Wanneer men heel goed kijkt kan men in de glans van haar kijkers nog proeven van de glitter en glamour van de gouden jaren van de film.

 

Literatuur over Maude Fealy kan je hier vinden.

Leave a Comment