Peter Fleming – de broer van James Bond

Peter Fleming zal wellicht bij weinigen een belletje doen rinkelen nochtans was hij niet alleen de echte broer van de bedenker van het literaire personage, Ian Fleming, maar wellicht ook de inspiratiebron en de levende versie van de actieheld die nu een vaste plaats heeft in het universeel collectief en historisch erfgoed.

Het is algemeen geweten dat Ian Fleming zelf niet vies was van avontuur en er eigenlijk best wel een bijzonder, rijk gevuld en spannend leven had. Velen dachten dan ook dat Ian Fleming zijn boeken gekruid heeft met autobiografische passages, wat ongetwijfeld klopt, maar de stelling dat zijn broer Peter Fleming het vlees geworden prototype was van 007 is even aannemelijk.

Ook Peter Fleming zat in de geheime dienst van de Britten, niet alleen had hij dit gemeen met zijn beroemde literaire broer, hij was tevens ook nog een erkende ontdekkingsreiziger. Op de jonge leeftijd van vijfentwintig ging hij vrijwillig op expeditie naar het Amazonegebied op zoek naar collega ontdekkingsreizigers die spoorloos waren toen ze op zoek gingen naar de al even legendarische en verloren stad Z.

Na zijn halsbrekende toeren in het Amazonegebied was hij gesignaleerd in het Verre Oosten en Moskou. Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog was hij lid van ‘een geheim leger’ als intelligence officier. Merkwaardig is wel dat hij werd klaargestoomd als geheim agent maanden voor het uitbreken van de tweede wereldbrand. Hij was voornamelijk een specialist in guerrilla tactieken en sabotage. Hij zou het geheime wapen worden indien het Verenigd Koninkrijk ooit bezet had geweest voor de troepen van Hitler.

Als broers kenden Ian en Peter Fleming een soort van gezonde rivaliteit hun hele leven lang. Voor de oorlog was Peter Fleming trouwens ook een matig succesvol auteur van non-fictie verhalen. In 1952 werd hij in de literaire spot geplaatst met zijn boek ‘The Sixth Column’ een satirisch spionageverhaal. Het zou later bewijzen dat niet alleen Ian Fleming begaafd was met het schrijven van de perfecte spionagethrillers. Het was geschreven en uitgegeven een jaar voordat Ian Fleming het eerste Bondverhaal: ‘Casino Royale’ op de wereld losliet. In het boek the Sixth Column liet Peter Fleming een dedicatie opnemen voor zijn jongere broer Ian.

Ian Fleming ging natuurlijk de geschiedenis in als de geestelijke vader van Commander James Bond in zijn iconische 007 series. Men kan zich afvragen of Ian Fleming stiekem zijn gentleman broer heeft voor ogen gehad toen hij James Bond in het leven riep, was Peter Fleming al heel zijn leven niet een superspion, ladykiller en man met vele geheimen? Wanneer men vandaag kijkt naar de zeldzame foto’s van Peter Fleming, kan men niet helpen om de flair en de nonchalance te ontdekken van sommige James Bond vertolkers in de film zoals een van de eerste vertolkers: Sean Connery.

Hoe dan ook, broer of bezieler van James Bond of niet, het lijkt er sterk op dat Ian Fleming zijn strafste verhaal nooit heeft gepubliceerd: het levensverhaal van zijn broer Peter waar hij ongetwijfeld als kind tegen op keek. Het is bekend dat auteurs speciale banden hebben met de alter ego’s die zij in het leven roepen op papier, maar was het hier meer dan dat? Was Peter Fleming de blauwdruk voor James Bond die de harten zou veroveren van miljoenen mensen? Voor Ian Fleming was het “For His Eyes Only”.

Leave a Comment