Het Lincoln Menu van zijn tweede inauguratie

Het Lincoln Menu – Bij hedendaagse inauguraties van Amerikaanse Presidenten zien we hoe een leger van Witte Huis medewerker zich uit de naad werken om alles feilloos te doen verlopen.  De Haute Cuisine en wereld koks staan ten dienst van de machtigste leider in de wereld maar in dit artikel nemen we een kijkje op de inauguratie van een illustere voorganger die nog steeds tot de verbeelding spreekt van menig Amerikaan en wereldburger. Twee dagen na de officiële eedaflegging gaf Abraham Lincoln zijn tweede inauguratiebal op de 6 maart 1865 en de luister van vroeger kan in niets vergeleken worden met de mediaspektakels van vandaag.  Gelukkig werden er documenten bewaard van hoe het er toen aan toe ging in de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Meer dan 4.000 gasten betaalden een inkomticket van 10$ en dansten traditionele quadrilles in de Officie Patent Building in de Amerikaanse hoofdstad. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het moment dat Abe Lincoln samen met zijn echtgenote de geïmproviseerde balzaal betrad. De grote gestalte van de president was elegant in zijn zwarte smoking met witte handschoenen. Zijn echtgenote schitterde in een satijnen kleed. Het feest kende een absolute climax om middernacht toen er werd aangeschoven aan een rijkelijk buffet.

De tafel was meer dan 76 meter lang en was versierd met kalkoen, oesters, kreeften, gerookte ham, kalfsvlees en roast beef en ontelbare gebakken en rijkelijk versierde taarten. De uitgehongerde gasten bestormden de tafel en de etiquette ging ietwat verloren in de drukte van de avond. In minder dan een uur was de volledige tafel opgesoupeerd. Een reporter aanwezig beschreef het zelf als een orgie van vraatzucht. De imposante vloer droeg de littekens van talrijke voedselresten en saus- en drankvlekken.

De originele menukaart, ook bekend als het Lincoln Menu is bewaard gebleven in de Nationale Bibliotheek van het Amerikaanse congres en geeft een goed inzicht aan de eetgewoonten in de negentiende eeuw. De trend overgewaaid uit Frankrijk van restaurant keuken werd duidelijk geïmiteerd in de Amerikaanse hoofdstad. Deze menukaart is van onschatbare historische waarde om een geslaagde terugblik te krijgen op de gewoontes en zeden in het Amerika van Lincoln. Of enig gerecht nog ooit op het menu zal staan in het Witte Huis is een andere vraag.

Het mondaine eetfestijn werd trouwens gevolgd door een zogenaamd inauguratiebal een nieuwe traditie die vanaf toen een vaste waarde werd in de ceremonie van de nieuwe Amerikaanse leiders en tot op heden toegepast wordt. Lincoln had geen idee dat zijn persoon en gedachtegoed onsterfelijk zou worden noch dat zijn regeringsperiode vroegtijdig ten einde zou komen door zijn tragische eind.

Foto’s: Public Domain – Library of Congress of the United States.

Literatuur, multimedia en trivia over Abraham Lincoln kan je hier bestellen.

Leave a Comment