J. Edgar Hoover en de F.B.I.
De grote ziel van de FBI. De enige echte J. Edgar Hoover
Edgar Hoover en de FBI
Regelmatig verschijnen ze in de actualiteit en in de geschiedenis, namen van mensen die niet echt beroemd of populair zijn maar die toch een grote invloed hebben op hun vak, de maatschappij en de wereld. J. Edgar Hoover is zo een naam, gekend maar niet bekend. Deze naam staat nu in de annalen van de voornamelijk Amerikaanse geschiedenis als de persoon die het moderne politie apparaat vorm gaf.
De man achter de naam
John Edgar Hoover werd geboren in Washington, D.C. op 1 januari 1895, kende een onopgemerkte jeugd en was het typische voorbeeld van de staatsambtenaar van zijn tijd. In 1924 werd deze vlijtige bureaucraat directeur van het Bureau of Investigation, de voorloper van de F.B.I. In 1935 werd de F.B.I. (Federal Bureau of Investigation) opgericht als een soort van contraspionage eenheid tegen de dreiging van nazi infiltranten in de Amerikaanse samenleving. Hoover nam al gauw de leiding van de F.B.I. en bleef directeur tot aan zijn dood in 1972. Hij begon met minder dan 1.000 personeelsleden in 9 steden, vandaag is het F.B.I. een organisatie met meer dan 17.000 hoogopgeleide agenten in alle Amerikaanse Staten, en zelfs in het buitenland. Hij werd stevens de stuwende kracht achter de modernisering van het Amerikaanse Ministerie van Justitie.
De verleiding van de macht
Door zijn enorm organisatorisch talent bouwde hij de F.B.I. uit tot de modernste en meest doeltreffende politie eenheid van de wereld. Niet alleen kreeg de dienst voor die tijd een ongezien budget en middelen, maar hij voerde revolutionaire nieuwe technieken in zoals forensisch onderzoek, profiling, gespecialiseerde eenheden zoals de georganiseerde misdaad eenheid. Zijn organisatie boekte opmerkelijke successen in de strijd tegen de Cosa Nostra (mafia) en andere onderwereld figuren zoals de legendarische uitschakeling van John Dillinger en Frank Costello en Ma Barker.
Hij had de touwtjes stevig in handen en werd al gauw een professionele machthebber op politiek vlak. Er werd gezegd dat hij dossiers had over alle belangrijke figuren van die tijd. Zelfs de Presidenten konden hem niet voor het hoofd stoten, hij was immers specialist in het vinden van verborgen geheimen, de stelling “kennis is macht” werd zijn lijfspreuk. Al gauw was hij de enige echte ongenaakbare man in Washington, zelfs vier achtereenvolgende Presidenten hadden niet het lef om hem te ontslaan J. Edgar Hoover was ook de man die persoonlijk het onderzoek voerde tijdens de moord op John F. Kennedy, hij maakte er handig gebruik van om tijdens die periode de uitzonderlijke aanstelling te krijgen van Directeur voor het leven van de F.B.I., nu is dit mandaat gelimiteerd tot maximum 10 jaar.
De Hoover doctrine
J. Edgar Hoover had over alles en nog wat zijn eigen ideeën, zo was hij erg argwanend over vele aspecten van de veranderende Amerikaanse samenleving, voornamelijk bepaalde politieke stromingen zoals de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en personen zoals de Kennedy Clan en Martin Luther King was hij zeer ongunstig gezind. Hoe geniaal hij ook was, en hoe ontegensprekelijk zijn verdiensten zijn geweest voor zijn vaderland, hoe controversieel was hij in zijn denken en handelen. Machtsmisbruik voor het hogere doel was hem niet vreemd, zelfs chantage en bedreiging waren nuttige werkinstrumenten. Democratisch was zijn manier van werken zeker niet ; het leek er soms op dat hij bepaalde werkwijzen van de maffia had overgenomen maar dan in een legale vorm, hij werd dan ook smalend de peetvader van de F.B.I. genoemd door zijn vijanden.
Amerika na J. Edgar Hoover
Hoe belangrijk en machtig de man eigenlijk wel was werd pas duidelijk na zijn dood, hij kreeg een heuse staatsbegrafenis met volle militaire eer en werd begraven op het prestigieuze kerkhof van het Congres in Washington D.C. waar andere prominente helden van De Verenigde Staten rusten.
Het hoofdkwartier van de F.B.I. werd later de J.Edgar Hoover Building. Het ontzag voor de mythe J. Edgar Hoover was er nog steeds maar voorzichtig kwamen ook de eerste rapporten naar buiten over de minder fraaie kantjes van zijn administratie en enkele private uitspattingen. Een ding was duidelijk; de man die de Amerikaanse inlichtingendiensten had groot gemaakt was eigenlijk een complex figuur die niet echt populair was, eerder gevreesd, maar die nu nog een enorm ontzag en bewondering teweegbrengt bij heel wat mensen. Men moet niet altijd mooi en geliefd te zijn om een afdruk te laten in de geschiedenis.
© Thalmaray – 2011 (revisie 2018).
Lees hier meer over J. Edgar Hoover.