Nostradamus: voor wie de toekomst geen geheimen had

Nostradamus de grootste voorspeller ooit

Nostradamus, de naam alleen al staat symbool voor mysterie. Niemand spreekt zo tot de verbeelding als Nostradamus. De meest succesvolle en bekende ziener in de geschiedenis. De man omschrijven is totaal onbegonnen werk want welk verslag er ooit zal geschreven worden, het zal nooit compleet zijn, wegens de vele geheimzinnigheden rond zijn persoon, de bewuste geheimhouding die zijn werken bevatten en de mystiek die hem eigen is.

Biografie

Geboren in 1503 als Michel de Notredame in Saint-Remy-de-Provence in het zuiden van Frankrijk als zoon van een notaris, is er weinig bekend over zijn jeugd, buiten het feit dat hij buitengewoon intelligent was. Op vijftienjarige leeftijd studeerde hij aan de universiteit van Avignon. Door de pest was hij verplicht om zijn studie te onderbreken. Hij werd zeer bekwaam als apotheker en in 1529 studeerde hij geneeskunde in de Universiteit van Montpellier. Door zijn eigenwijze manier van denken en werken was zijn passage niet onopgemerkt en eerder controversieel. Zelfs nu nog wordt bij velen aangenomen dat hij een medicijn ontdekte tegen de pest. In 1531 kreeg hij bescherming van een zekere monsieur Scaliger, die zijn mecenas werd, en verhuisde hij naar Agen waar hij zijn eerste vrouw leerde kennen. Hij kreeg twee kinderen die later overleden in 1534 vermoedelijk ten gevolge van de pest. Na omzwervingen in Frankrijk en Italië belande hij in Salon-de-Provence waar hij voorde tweede maal huwde en nog zes andere kinderen kreeg.

Na een geheimzinnig reis in Italië was zijn interesse gewekt voor het occulte en nam hij afstand van de medische studies. Hij schreef zijn eerste almanak in 1550 en gebruikte voor het eerst de Latijnse versie van zijn naam : Nostradamus. Doordat deze publicatie een enorm succes kende publiceerde hij jaarlijks een andere editie, in een later stadium schreef hij meer dan 1.00 kwatrijnen (vier regel gedichten), alle werken samen bevatten ongeveer 6.338 voorspellingen, men is van mening dat er nog veel meer zijn maar die verborgen zijn in zijn geschriften. Uit angst voor de inquisitie had Nostradamus de gewoonte om te schrijven in verschillende talen zoals o.a. Latijn, Frans, Grieks, Italiaans, hij creëerde ook een eigen taal en symboliek, waar nu nog ontzettend over getwist wordt. Men moeten weten dat zijn familie oorspronkelijk Joodse roots had en dat ze later bekeerden tot het christendom. Met deze werkwijze was ook de mystiek rond zijn persoon geboren. De laatste 100 verzen werden door omstandigheden zelfs nooit gedrukt in zijn tijd.

 

De kwatrijnen en almanakken

De kwatrijnen werd verzameld in een gigantisch werk genaamd “Les Propheties”; Dit werk kreeg gemengde reacties bij de eerste publicatie. Sommigen mensen zagen hierin het werk van de duivel, anderen verklaarden hem gek, maar vele notabelen zagen zijn werk als profetieën. Niet lang daarna kwamen vele adellijke lieden hun horoscoop bepalen door hem. Vele gekroonde hoofden namen hem onder hun vleugels zoals Catherina de Medici. Haar echtgenoot Koning Hendrik II ontbood hem naar ket hof in Parijs om zijn werk toe te lichten. Ironisch genoeg voorspelde hij dat de Koning zou sterven tijdens een duel, voorspelling die enkele dagen later uitkwam. De faam van Nostradamus was van die aard dat iedereen in de toen beschaafde wereld hem kende, hij werd gezien als een zeer bijzondere visionair. Niet alleen verkreeg hij bewondering, faam en geld, hij was tevens gevreesd en onbegrepen.

 

Nostradamus, Koning en Kerk

Alhoewel hij zijn leven lang bang was dat de Inquisitie hem zou vervolgen of beschuldigen van tovenarij waren zijn relaties met de Kerk verbazend goed . Eventjes leek het mis te lopen toen hij een publicatie uitgaf in 1562 zonder koninklijke toestemming, en hij heel kortelings in de gevangenis verbleef.

Het werk van Nostradamus

Nog steeds is hij één van de auteurs die het meest worden bestudeerd. Het minste wat men kan zeggen is dat zijn werk heel complex is en voor interpretatie vatbaar is. Het lijkt erop dat vele voorspellingen gebaseerd zijn op Bijbelse teksten en oude wijs heren zowel uit het oude Griekenland als Rome. Zijn enorme kennis van astrologie Men heeft referenties teruggevonden die teruggaan tot het Egypte van de Farao’s’ en het oude Assyrië. Alhoewel het klopt dat Nostradamus vlak voor zijn dood een groot deel van zijn bibliotheek heeft verbrand, is het niet uitgesloten dat sommige werken de tand des tijds hebben doorstaan. De gekende werken van Nostradamus zijn waarschijnlijk slechts een kleine portie van zijn gekende oeuvre.

 

De vele facetten van Michel de Notredame

Nostradamus was niet alleen een ziener maar tevens ook een mysticus en een heler. Hij schreef onder meer minstens twee manuscripten over geneeskunde en zelfs een boek over make-up. Verder zijn er meer dan 2000 documenten gevonden welke zelfs vertalingen bevatten van hiëroglyfen uit Egypte.

 

Voorspellingen:

Velen zo niet allen van zijn voorspellingen zijn effectief uitgekomen, soms zijn ze cryptisch verhuld in een omschrijving die moeilijk te bevatten is maar het is opmerkelijk dat deze man dingen beschreef welke hij onmogelijk kon weten; Dit deel van de man zal voor altijd een gesloten mysterie blijven.

Hij voorspelde onder meer in detail:

De Franse Revolutie.

Napoleon.

De atoom bom.

De opkomst van Adolf Hitler.

Het Communisme.

De moord op John F. Kennedy.

Moord aanslag op Paus Johannes Paulus II.

9/11 aanval op de Twin Towers in New York.

Een derde wereldoorlog : de westerse wereld en Rusland tegen de islamitische wereld, een wereldbrand die honderden jaren zal duren…

 

Conclusie

De kwatrijnen hier uitleggen is letterlijk monnikenwerk, ik kan alleen maar iedereen aanraden om meer te weten te komen over deze man. Vooral zijn laatste voorspelling trekt de aandacht van de hedendaagse mensen, velen beweren dat deze voorspelling reeds is begonnen.

De geschiedenis staat vol van mensen die onverklaarbare talenten of gaven hadden, dit zijn immers de personages die legendes en mythes hebben gecreëerd : Merlijn, Da Vinci, Nostradamus. De studie van hun werk zou wel eens belangrijker kunnen zijn dan we denken …

© Thalmaray – 2011- (revisie 2018).

Leave a Comment