Public Service Announcements in de cinema anno 1912

Public Service Announcements in een cinemazaal men kan het zich nu niet meer indenken, maar het was ooit anders.

In de Verenigde Staten heeft men de fotografie herontdekt van de zogenaamde PSA’s (Public Service Announcements) wat wij boodschappen van algemeen nut zouden noemen. Vooral de aankondigingen die te zien waren in de bioscopen tijdens de era van de stomme film, zijn niet alleen grappig om zien, maar geeft ook heel wat sociologische informatie weer over de tijdsgeest en vooral over de gangbare normen.

De burgerlijke etiquette staat in schil contrast met de hedendaagse gewoontes en gewoontes. De foto’s zijn opgenomen in de Bibliotheek van het Congres dat in de Verenigde Staten automatisch impliceert dat ze deel uitmaken van het nationale cultureel erfgoed. Leuk zijn ze in ieder geval.

De slides werden getoond in de cinema’s voor of tussen de filmvoorstelling, het was een opsomming van zaken die door de uitbaters verboden werden zoals roken, fluiten en nog andere storende activiteiten.

Men mag ook niet vergeten dat cinema zalen in het Victoriaanse tijdperk gemengd waren en vrouwen meer in contact kwamen met mannen dan in andere omstandigheden. Men was als de dood voor niet-zedige praktijken en wat toen werd aanzien als ‘not done’.

De originele foto’s die nog in het museum te zien zijn, zijn zogenaamde lantaarn slides ze werden dus geprojecteerd op het grote scherm. Het is aannemelijk dat enkele van die slides ook werden ingekleurd.

Die goeie ouwe tijd ?…

Foto’s: Library of Congress USA – rechtenvrij.

 

Leave a Comment