Flash Gordon – (1936-1940)
Flash Gordon zal weinig mensen vertrouwd in de oren klinken, in de periode voor de tweede wereldoorlog was deze naam synoniem voor sciencefiction, avontuur en ongetemde fantasie. Wanneer we nu Star Wars en Star Trek inademen was dit de hype van het moment. Het was het hoogtepunt van de sciencefiction die langzaam zijn weg begon te vinden in Hollywood, de literatuur en het grote publiek.
1940 – “Flash Gordon Conquers the Universe.”
De intergalactische held Flash Gordon was gebaseerd op een stripverhaalreeks die begon in 1934. De verhaallijnen toonden heel veel vergelijkingspunten met de sciencefiction cartoon Buck Rogers. Van Flash Gordon werden reeksen gemaakt die werden vertoond in de bioscoop voor de hoofdfilm. Net zoals televisieseries van vandaag, vervolge het verhaal zodat de mensen bijna verplicht waren om wekelijks naar de cinema te gaan om het vervolg te weten, wat natuurlijk een slimme commerciële bedoening was. Vreemd genoeg gingen deze reeksen een eigen leven leiden en werden ze minstens even populair dan de toenmalige kaskrakers van het witte doek.
1940
Image: Universal Studios/Courtesy of Getty Images
Ieder deeltje duurde ongeveer 20 cm en eindigde steevast op een zogenaamde cliffhanger, een uiterst spannend moment die eigenlijk een invitatie was om het vervolg te bekijken. Iets wat nu nog wordt gebruikt in moderne filmseries.
1936 – Buster Crabbe als Flash Gordon.
De Flash Gordon films draaiden rond de klassieke stripverhalen scenario’s. De hoofdfiguur was knap, atletisch en had bijna superkrachten. Buster Crabbe die de rol voor zijn rekening nam was trouwens een Olympische winnaar zwemmen. De deerne van dienst was het personage “Dale Arden” vertolkt door Jean Rogers en de Nemesissen van dienst waren in overvloed aanwezig, zoals de gekke geleerde Dr. Zarkov of Emperor Ming, een dictatoriale heerser van een rijk ergens tussen de sterren.
1936 – “Flash Gordon.”
De avonturen vonden plaats op vreemde planeten en men kon kennismaken met heel wat buitenaardse volkeren en rassen.
1936 – Jean Rogers en Buster Crabbe in “Flash Gordon”.
De drie serials, verzameling van korte opeenvolgende films die een geheel vormden – werden zelfs later uitgebracht als langspeelfilms met overweldigend succes en inspirerend tal van filmmakers, waaronder George Lucas. Het gaat te ver om te stellen dat Lucas zijn inspiratie voor Star Wars heeft gevonden bij Flash Gorden maar men kan hier en daar wel gelijklopende verhaaltrends vinden. Lucas probeerde de rechten van Flash Gordon te verwerven in 1970, maar faalde.
1936
In 1980 was er dan een slechte remake onder de regie van Mike Hodges met inde hoofdrol Sam J. Jones. Het werd een prent om vlug te vergeten buiten de muziek van Queen.
Flash Gordon was ontegensprekelijk een mijlpaal in de filmgeschiedenis van de sciencefiction. De speciale effecten voor die tijd zijn wel lachwekkend, maar eigenlijk best indrukwekkend dat men dit toen al kon realiseren. De decors en de kostuums waren geniale pareltjes. Nog steeds een klassieker en de moeite waard om te bekijken, al was het maar om een retrogevoel te krijgen.
1936 – Flash Gordon.
1936 – Flash Gordon.
1936 – Buster Crabbe en Priscilla Lawson in “Flash Gordon”.
1936 – Flash Gordon.
Foto’s: John Kobal Foundation/Getty Images
© Thalmaray