Artikels

Toetanchamon – Ingekleurde foto’s van de ontdekking (1922)

 Toetanchamon: geen enkele archeologische ontdekking sprak zo tot de verbeelding als de vondst van het graf in 1922.

Image title

In November van dit jaar was Howard Carter op zoek naar de geheimen van de tijd in Egypte. Deze man was de personifcatie van de archeoloog, gepassioneerd door de fantastische beschaving van de Farao’s en gedreven door een bijna onzichtbare kracht die zijn naam uiteindelijk onsterfelijk zou maken en die eeuwig zou verbonden zijn met de koning van wie hij de laatste rustplaats zou vinden: Toetanchamon.

Image titleOp 26 november kon hij eindelijk een deur blootleggen naast een rots in het zand. Het zou uiteindelijk leidden tot het graf van Farao Toetanchamon (1332 – 1323 v. C). Binnenin trof hij onbeschrijfelijke schatten aan en de thans wereldberoemde sarcofaag van deze Egyptische vorst.

Image title

In zijn dagboeken schrijft Carter dat hij twijfels had om de rustplaats te schenden van de illustere koning, deels uit schrik voor de befaamde vloek, die later effectief zou toeslaan op onverklaarbare wijze, maar ook omdat het team een gevoel had van indringen. Er was een onverklaarbare eerbied die het team overviel voor de dode koning, het aanschouwen van de Farao zelf was een overweldigende en bijna spirituele ervaring.

Image titleHij beschrijft verder dat zijn ogen moeite hadden om zich aan te passen aan de duisternis, waarin langzaam schaduwen vorm kregen van vreemde beelden en dieren, en overal een glinstering van goud. Hij beschreef dat hij voor ettelijke minuten letterlijk verlamd was door hetgeen hij zag. De sponsor Lord Carnarvon was ongeduldig aan het roepen of ze iets hadden gevonden, Carter bevestigde alleen maar “Ja, prachtige dingen”.

Image title

 

Gelukkig was de fotograaf Harry Burton aanwezig en documenteerde hij alle vondsten, hij was ook aanwezig tijdens de enorme inventaris en de reis naar het Egyptrische Museum in Kairo. Dankzij een mobiele zwarte kamer kon hij honderden foto’s maken op het moment dat alles werd blootgelegd.

 

Image title

 

Deze foto’s werden nu ingekleurd door de firma Dynamichrone in opdracht van het Griffith Instituut die later dit jaar een tentoonstelling geeft over deze grootste archeologische vondst ooit.

 

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

© Thalmaray

Literatuur en multimedia over Toetanchamon kan je hier verkrijgen

Bewaren

Laat een reactie achter