Ku Klux Klan in 1926

Ku Klux Klan – Het blijft me soms verbazen dat geschiedenisboeken en mensen proberen om de zwarte bladzijden van de geschiedenis in de vergetelheid te drukken of te minimaliseren. Nochtans zijn ook de grootste misdaden, de meest extravagante flaters en ongelukken, de wreedste personages onderdeel van deze universele collectieve geschiedenis.

Het is in retrospectie dat men soms kan beseffen dat iedere tijdsgeest andere waarden heeft, en dat geschiedenis gelukkig een evolutie kent, maar jammer genoeg ook herhalingen.

Als er een ding is die uitspringt uit de geschiedenis is wel het feit, dat mensen moeilijk met elkaar kunnen samenleven. Conflicten zijn zo oud als de aarde zelf, en het lijkt er niet op te beteren integendeel.

Over bepaalde zaken wordt nu alledaags gedaan, of erger nog ze zijn vergeten door de nieuwe generaties. Een naam als Pol Pot is quasi onbekend, de Ku Klux Klan en de geschiedenis achter deze organisatie wordt nu afgedaan als oude folklore, maar het was eens anders…

In de jaren twintig van de vorige eeuw was de Ku Klux Klan op het hoogtepunt van zijn geschiedenis met een ledenaantal van ver boven de 3 miljoen. Vreemd genoeg was een Hollywood film de oorzaak van de toenemende populariteit van de racistische organisatie. “Birth of A Nation” was een patriottistische film die de leden van de KKK leek te verheerlijken. De wonde van de eerste wereldoorlog was nog vers in de Verenigde Staten, de frustratie over de economische crisis was nooit zo groot.

In 1925 en 1926 liet de Klan zijn macht voelen met twee grootse marchen op de hoofdstad Washington, D.C.

Verbieden kon niet volgens de Amerikaanse grondwet, en ondanks protesten werd een compromis gevonden, ze konden marcheren maar zonder hun gezichtsmaskers, de traditionele punthoofddeksels en de witte gewaden bleven wel.

Vijftigduizend zogenaamde ‘Ridders van het onzichtbare rijk’ marcheerden in vol ornaat, en met trots door de straten van de hoofdstad. Beelden die nu hallucinant voorkomen, maar die toen realiteit was.

Literatuur over de KKK kan je hier bestellen.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment