Postkaarten uit de koloniën

In een tijd waar politieke correctheid de normen lijkt te overheersen zijn vintage postkaarten uit de koloniën historische documenten die geen aandacht meer krijgen., erger nog men lijkt zich erover te schamen. Dit willen herschrijven van de geschiedenis is een travestie en lijkt de ziekte van onze eeuw te worden, met het censureren van de donkere bladzijden van de beschaving doet men niet aan geschiedeniscorrectie maar wel een geschiedenisvervalsing. Uiteraard kan men stellen dat zaken zoals slavernij niet correct waren, maar geen enkele politieke correctheid regel kan veranderen dat deze zaken effectief gebeurd zijn.

Hoe vaak men ook probeert men zal moeten leren dat de geschiedenis zich niet laat veranderen laat staan uitwissen. Geschiedenis is het verhaal van de mens, in al zijn glorie, maar ook met de vele donkere bladzijden. In d etragedies van de mensheid zijn ook positieve dingen ontstaan, men zou moeten beter weten dan te proberen om de tijdslijn anders voor te stellen. Het is maar als men de geschiedenis kan aanvaarden dat men aan een betere toekomst kan werken.

Postkaarten werden in gebruik genomen rond 1860, de glorieperiode van het kolonialisme dus. De relatief goedkope kaarten werden een populair midden om te communiceren. Tussen 1907 en 1915 kwam er ook nog het gebruik van goedkope kleurenprint, miljarden postkaarten werden per jaar verzonden.

Postkaarten uit de koloniën werden al gauw een promotiemiddel voor de koloniale machten. Het werd zelfs propaganda om de kolonisatie te verdedigen.

Nu zijn deze postkaarten stille getuigen van de oud Europese politiek en zeden. De stereotypen van die tijd zouden vandaag geen kans meer maken. Vele kaarten hadden een infantiel en onschuldig karakter. Ook tijdens de eerste wereldoorlog werden de buitenlandse strijders in de bloemen gezet.

Andere voorbeelden waren antropologische postkaarten die de verschillende stammenculturen of inheemse volkeren probeerden weer te geven vanuit een wetenschappelijk opzicht. Alle hedendaagse discussies ten spijt blijven het historische documenten van een tijd waar de normen anders waren. Ze zijn daarom ook heel waardevol.

Bij het zien van dergelijke kaarten wordt vandaag moord en brand geroepen, wat een irrationeel en weinig intelligente conditionering is. Het kolonialisme had ook zijn betere kanten, sommige landen vaarden er veel beter bij, dan na hun onafhankelijkheid. Het Midden Oosten is daar een heel goed voorbeeld van.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment