Ronald Reagan: de acteur (1940-1958)

Ronald Reagan is onsterfelijk in de geschiedenis als de 40ste President van de Verenigde Staten, maar voor het Witte Huis had hij een ander leven. Hij kon toen nog niet vermoeden dat hij een van de meest succesvolle politici allertijden zou worden en een van de meest geliefde presidenten van Amerika.

02 May 1940, Hollywood, Los Angeles, California, USA --- Actor Ronald Reagan poses for a sculpture class at the University of Southern California in 1940. He was chosen as an example of the ideal male physique by the school's fine arts departments, based on his portrayal of George Gipp. --- Image by © Bettmann/CORBIS

May 2, 1940

Ronald Reagan poses for a sculpture class at the University of Southern California.

Image: Bettmann/Corbis

Ronald Reagan begon zijn carrière in Des Moines, Iowa als een radiopresentator voor baseball games.

1941: Actor and politician Ronald Reagan acts in a scene from the movie "The Bad Man" which was released in 1941. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

1941

Reagan in The Bad Man.

Image: Michael Ochs Archives/Getty Images

In 1937, toen hij op doorreis was in Californië, deed hij een screen test bij Warner Brothers, die resulteerde in een contract voor 7 jaar met de wereldberoemde filmstudio. Later in dit jaar verscheen hij voor het eerst in zijn eerste film: “Love is on the Air”.

1942 --- Original caption: Movie still from Kings Row, with Ronald Reagan. --- Image by © Bettmann/CORBIS

1942

Reagan in Kings Row.

Image: Bettmann/Corbis

In 1938 was hij de ster van “Brother Rat” naast Jane Wyman, met wie hij in het huwelijksbootje trad twee jaar later.

LOS ANGELES - DECEMBER 7: NASH AIRFLYTE THEATER. Ronald Reagan (center) with Cloris Leachman in the EPISODE "Case of the Missing Lady" . Image dated December 7, 1950. (Photo by CBS via Getty Images)

Dec. 7, 1950

Reagan performs with Cloris Leachman on an episode of Nash Airflyte Theater.

Image: CBS/Getty Images

Reagan kreeg zijn bijnaam “The Gipper” toen hij in een film een personage speelde met diezelfde naam. Het zou een eerste bijnaam worden in een hele lange reeks doorheen gans zijn leven. Hij speelde in een twaalftal films maar zijn carrière werd op een zijspoor gezet toen hij dienst nam in het leger in april 1942. Zoals vele andere acteurs uit Hollywood ging ook hij vechten in de tweede wereldoorlog. Van vechten kwam niet veel in huis want hij werkte op de propaganda-afdeling van het Amerikaanse leger als acteur en inspreker van documentaires en training films. Hij zou terugkeren naar Hollywood in 1947 als ster van de film in “Stallion Road”.

NEW YORK - DECEMBER 7: Nash Airflyte Theater of episode 'The Case of the Missing Lady' Ronald Reagan with make-up man Frederick Van Der Linden (Photo by CBS via Getty Images) *** Local Caption *** Ronald Reagan;Frederick Van Der Linden

Dec. 7, 1950

Reagan gets made up for an appearance on an episode of Nash Airflyte Theatre.

Image: CBS/Getty Images

Reagan en Jane Wyman gingen uit elkaar in 1949. In hetzelfde jaar leerde hij de liefde van zijn leven kennen als acteur en voorzitter van de acteursbond: Nancy Davis, ze zou vanaf dan onafscheidelijk zijn van haar Ronnie tot op de dag van zijn dood. Ze huwden in 1952.

LOS ANGELES - DECEMBER 7: NASH AIRFLYTE THEATER. Ronald Reagan (center) with Cloris Leachman in the EPISODE "Case of the Missing Lady" . Image dated December 7, 1950. (Photo by CBS via Getty Images) *** Local Caption *** Ronald Reagan;Cloris Leachman

Dec. 7, 1950

Reagan performs with Cloris Leachman on an episode of Nash Airflyte Theater.

Image: CBS/Getty Images

Het grote succes bleef uit in de filmindustrie, ondanks enkele opgemerkte en niet onverdienstelijke prestaties op het zilveren doek. Reagan verstond de kunst om te diversifiëren en maakte een succesvolle transfer naar de televisie. Hij was onder andere verschillende malen de gastheer van shows zoals “Death Valley Days”.

1951 --- Ronald Reagan Feeding Chimp in Movie Scene --- Image by © Bettmann/CORBIS

1951

Reagan feeds his simian costar in Bedtime for Bonzo.

Image: Bettmann/Corbis

In 1965 verliet hij definitief de glitterwereld van Hollywood en stelde hij zich kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Californië. Het was zijn eerste smaak van de politiek, een traject die hem uiteindelijk zou brengen tot het hoogste ambt van zijn land en waarschijnlijk de wereld.

 AA356232 cucina 339 420 300 4003 4961 RGB

1951

Reagan performs with Rhonda Fleming in The Last Outpost.

Image: Mondadori/Getty Images

Het sierde Ronald Reagan dat hij zichzelf niet serieus nam en hij de rest van zijn politieke loopbaan zou kruiden met een onnavolgbare humor, ook toen hij 8 jaar de leider was van het machtigste land ter wereld. Reagan vergat nooit hoe hij klein was begonnen en zelfs een chimpansee als tegenspeler had (“Bedtime for Bonzo).

1952 --- Original caption: Virginia Mayo and Ronald Reagan in She's Working Her Way Through College. A Warner Brothers production. --- Image by © Corbis

1952

Reagan and Virginia Mayo perform in She’s Working Her Way Through College.

Image: Corbis

Menige Amerikaan zijn ervan overtuigd dat net zijn vroege ervaring hem in staat stelden om zich te verplaatsen in de schoenen van de gewone man in de straat. Het acteurtje die slechts in B-films mocht optreden bleek een politiek genie en een charisma te hebben die nu nog nazindert in de hun nationale geschiedenis. Er is geen enkele presidentskandidaat die niet heeft gehoopt ooit vergeleken te worden met Ronnie Reagan. Hij is naast of na Lincoln waarschijnlijk de meest geliefde president ooit geweest.

(GERMANY OUT) 1911Politiker, Schauspieler, USASzene aus 'Königin der Berge'mit Barbara Stanwyck- 1954 (Photo by Pressefoto Kindermann/ullstein bild via Getty Images)

1954

Reagan and Barbara Stanwyck pose for a promo still for Cattle Queen of Montana.

Image: Pressefoto Kindermann/ullstein bild/Getty Images

Zijn invloed op de val van het IJzeren Gordijn is ontegensprekelijk doorslaggevend geweest, samen met Margaret Thatcher en Michaël Gorbatsjov heeft hij het gezicht van de moderne wereld kunnen hertekenen.

1954. Ronald Reagan in "Cattle queen of Montana" film.

1954

A promo still for Cattle Queen of Montana.

Image: BENHAMOU SERGE/GAMMA/Getty Images

De beelden van de jonge Ronald Reagan gaven in geen enkel opzicht de mogelijkheid weer dat deze man zou uitgroeien tot een nationale held. Het begon allemaal net zoals in een film, of hoe de geschiedenis ook humor kan hebben.

UNITED STATES - JANUARY 01: File pictures of Ronald Reagan in United States . (Photo by A787/Gamma-Rapho via Getty Images)

c. 1960

Image: A787/Gamma-Rapho/Getty Images

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment