Het Beatles concert met 18 mensen in de zaal (1961)

De Beatles, een introductie zal wel overbodig zijn waarschijnlijk. Voordat deze groep een ware muzikale revolutie zouden ontketenen is het moeilijk te geloven dat ze de grootste moeite hadden om een publiek te vinden.

beatles-1

In december 1961 kregen ze een betaalde opdracht in The Palais Ballroom in Alderschot, Hampshire. Dit was het allereerste optreden in het zuiden van Engeland voor Paul Mc Cartney, John Lennon, George Harrison en Pete Best, die zichzelf de Beatles noemden. Pete Best zou later vervangen worden door Ringo Starr.

beatles-12

Ze hoopten dat dit opdracht de aandacht zou trekken van plantenbonzen uit Londen. Het werd een kleine misrekening want Alderschot was een stadje vol met militairen 37 miles verwijderd van de Engelse hoofdstad.

beatles-2

Eigenlijk ging er vanaf het begin van alles mis, de advertentie werd door omstandigheden niet geplaatst in een lokale krant. Het moest een duet worden tussen hen en een andere band: Ivor Jay and the Jawalkers, deze laatsten stuurden hun kat.

beatles-3

Toen de Beatles na een rit uit Liverpool, van negen uur aankwamen was er geen enkele poster te zien, en kregen ze zelfs niet direct toegang tot het zaaltje.

beatles-4

Die nacht kweelden de Beatles hun gebruikelijke covers van Chuck Berry en Jerry Lee Lewis voor 18 personen, die zich bovendien na een tijdje leken te vervelen. Geen van hen kon een vermoeden hebben dat dit de hipste muzieksensatie van hun eeuw zou worden.

beatles-7

Lennon & Mc Cartney herinnerden zich later dat ze hun muziekinstrumenten aan het uitladen waren, het podium betraden en wachten op een groot publiek die nooit zou komen. Iemand probeerde letterlijk op straat de mensen te bewegen binnen te komen, enkele waagden het om een kijkje te nemen en verdwenen weer na een halve minuut.

beatles-9

Het werd zo desolaat en catastrofistisch dat George en Paul midden in een nummer een foxtrot samen dansten op de dansvloer, terwijl de twee anderen verdergingen. Uiteindelijk besloten ze om er maar een complete grap van te maken, ze speelden opzettelijk vals en gaven eigen versies van de lyrics aan de liedjes.

beatles-13

Om 21.00 uur was de grap over, dit optreden werd geklasseerd onder heftige rampen. De achttien aanwezigen konden later wel zeggen dat ze een bijna privéconcert hadden meegemaakt van de Beatles, en allen die niet kwamen opdagen zullen het zichzelf later bitter hebben verweten.

beatles-15

beatles-16

beatles-14

Foto’s: Dick Matthews.

© Thalmaray

 

Bewaren

Bewaren

Leave a Comment