Lewis Hine – fotografie tegen kinderarbeid

De fotograaf Lewis Hine heeft een niet te verstane bijdrage geleverd aan de reglementering en de uiteindelijke afschaffing van kinderarbeid in de Verenigde Staten.

lewis hine miner child workers

In 1900 was de bevolking van Amerika met 1/5 gegroeid op een jaar tijd, wat goed nieuws was voor een nieuwe zich ontwikkelende natie. Het was echter niet het enigste indrukwekkende cijfer in de statistieken: 1 op 6 kinderen tussen vijf en tien jaar waren werkzaam in loonverband.

lewis hine shrimp picker child worker

In de jaren die volgden werden er al Kinderarbeid Comités opgericht in een paar deelstaten. In 1904 was er een massabijeenkomst van de comités van New York en Alabama in de befaamde Carnegie Hall op 25 april. Het Nationale Kinderarbeid Comité ziet nu nog deze wereldberoemde concerthall als hun geboorteplaats. Zij waren verantwoordelijk voor het uiteindelijke einde van deze kinderarbeid.

lewis hine shaver newspaper boy 1908 1

Binnen de drie jaar had de organisatie toegang gevonden tot het charter van het Congres en was in positie om dankzij juridische wegen en lobbywerk hun stem nationaal te laten gelden.

lewis hine cartoner child workers

Lewis Hine was op zijn manier als fotograaf een sociale activist. Hij gebruikte zijn foto’s om publieke druk uit te oefenen en sociale gewetens wakker te schoppen. Zijn foto’s waren de oorzaken tot het ontstaan van verhitte discussies en kon sociale hervormingen en veranderingen teweegbrengen.

lewis hine glass workers child labor USA

In 1900 had hij een lange tijd bezig geweest om de nieuwe inwijkelingen te documenteren op Ellis Island, het eilandje buiten New York waar de eerste douanepost was waarlangs iedereen de States kon binnenkomen. Hij was dus vertrouwd met sociaal onrecht en miserie.

lewis hine shaver newspaper boy 1908

Toen het NCLC (National Child Labor Committee hem vroeg om de kinderarbeid op pellicule vast te leggen aarzelde hij niet en gaf zijn job als leraar hiervoor onmiddellijk op.

lewis hine cigar makers child labor USA 1

We associëren kinderarmoede en -arbeid met het beeld van derdewereldlanden waar kinderen en tieners een kinkomen halen op de vuilnisbelten. Maar de foto’s van Lewis Hine werden genomen slechts 100 jaar geleden. Het werk van Hine deed hem reizen doorheen de Verenigde Staten. Deelstaat voor deelstaat probeerde hij politici te overtuigen, toen dit niet werkte, concentreerde hij zich op een nationale wetgeving.

lewis hine miner child worker

Hines werd dikwijls scheef bekeken door fabriekseigenaren, zakenmensen, politici en managers. Vooral in de mijnen en molens werd hij eerder vijandig ontvangen. Zijn notities en de foto’s zijn zowat het enige beeld dat men had op de toen wijdverspreide kinderarbeid.

lewis hine child workers telegraph boy

Lewis Hine was niet alleen een sociaal bewogen mens, hij deed zijn werk goed, zelfs honderd jaar later doen zijn foto’s emoties naar bovenkomen. Hine gaf Amerika een spiegel om in te kijken, het was er een waar het land onwennig mee omging.

lewis hine child workers knitter

De foto’s kunnen gemanipuleerd lijken, en ja dat waren ze ook tot op een zekere graad. Het doel was uiteindelijk sympathie wekken voor de goede zaak.

lewis hine cottown mill child workers

Ondanks alle inspanningen duurde het nog twintig jaar vooraleer nationale wetten werden aangenomen. Uiteindelijk in 1938, na een strijd van dertig jaar was kinderarbeid verboden en was het illegaal om producten gemaakt door kinderen te kopen of te verkopen. Kinderarbeid onder de zestien jaar was vanaf dan verboden, met uitzondering voor landbouwbedrijven waar kinderen hun ouders mochten helpen. Die wet is nog steeds van kracht.

lewis hine garbage dump child workers

En Lewis Hine? Hij documenteerde het Amerikaanse Rode Kruis gedurende de eerste wereldoorlog. Hij fotografeerde nog jaren de arbeidsvoorwaarden in Amerika en in 1930 kreeg hij opdracht om de bouw van The Empire State Building vast te leggen, waar hij halsbrekende toeren uithaalde om toch maar de meest spectaculaire foto te nemen.

lewis hine oyster shucker child labor USA

Tijdens de grote depressie van 1930 keerde hi terug naar het Amerikaanse Rode Kruis en legde hij de grootste sociale crisis vast op foto voornamelijk in de zuidelijke staten.

Lewis-Hine-Young-mill-worker-1908-12

In 1940 kreeg hij gezondheidsproblemen. Hij verloor zijn huis en leefde van een sociale uitkering. Hij stierf na een operatie in hetzelfde jaar. Zijn foto’s werden aangeboden aan verschillende musea die ze weigerden. Het leek er eventjes op dat zijn naam en zijn fotografisch erfenis gedoemd waren om te worden vergeten.

lewis-hine-child-labor-a-heavy-load-1909

De George Eastman House accepteerde de duizenden foto’s en afdrukken wel en in The American Library of Congress zijn er 5.000 van zijn foto’s aanwezig. Het levenswerk van Hine is aldus bewaard gebleven voor de geschiedenis, ze maken delen uit van het grote Amerikaanse erfgoed.

LewisHineEastmanSized2.jpg.w560h438

Lewis Hine

© Thalmaray

 

 

Bewaren

Leave a Comment