Bonnie en Clyde, een misdadig liefdesverhaal

Bonnie en Clyde – De namen Barrow en Parker zijn voor het grote publiek totaal onbekend, maar Bonnie en Clyde stimuleren nu nog de fantasie van velen. Hoewel criminaliteit nooit zou mogen geromantiseerd worden, is hun verhaal enigszins bijzonder. Het is een illustratie dat gevoelens en emoties kruipen en gedogen in zelfs de moeilijkste omstandigheden. Het koppel is slachtoffer geworden van een fatale aantrekkingskracht die hun zou meesleuren in de dood en in de onsterfelijkheid.

Het is soms bevreemdend te zien hoe er een zekere nostalgie bestaat naar criminelen van vervlogen tijden. Vele mensen voelen een soort van rebelse sympathie voor hen die jaren geleden de autoriteiten durfden te tarten, het zogenaamde “Robin Hood syndroom”. De beroemde Amerikaanse gangsters van vroeger stralen nu in onze ogen een zekere charme uit namen zoals John Dillinger, Ma Barker en Bonnie en Clyde hebben zich een weg geschoten in de geschiedenisboeken. Vreemd hoe de perceptie van geschiedenis kan wijzigen door het verloop van de tijd, een Jesse James was in zijn leven een outlaw, nu is hij een deel van de geschiedenis en Amerikaanse folklore.

 

Biografie Bonnie Parker

Deze kranige vrouw werd geboren in 1910 in een klein Texaans gehucht genaamd Rowena. Ze groeide op in een arbeidersgezin met drie kinderen. Haar vader overleed op vierjarige leeftijd en ze werd opgevoed door haar grootouders nabij de stad Dallas. Bonnie is een intelligent meisje en een uitstekende studente die verschillende academische prijzen wint. Ze is zeker niet het stereotiepe domme blondje hoewel ze een hopeloze romanticus is.

Ze huwt in 1925 met een man genaamd Roy Thornton, doch een jaar later spat het huwelijk uit elkaar en verlaat haar man het huis. Ze is verplicht om zelf voor haar kost te zorgen met een armzalige baan als dienster in een plaatselijk wegrestaurant.

Haar leven is niet bepaald rooskleurig en eerder eenzaam tot ze in het begin van de jaren dertig een gesofisticeerde man ontmoet met de naam Clyde Barrow.

 

Biografie Clyde Barrow

Clyde Champion Barrow werd eveneens geboren in Texas op 24 maart 1909 in een gezin van acht kinderen. Clyde blonk niet echt uit in academische interesses en was meer afwezig op school dan present. Wanneer hij twaalf jaar oud is stoppen zijn ouders met de boerderij en trekken naar Dallas om hun geluk te beproeven. Uiteindelijk openen ze een benzinestation. Clyde kan al gauw de verleidingen van de stad niet weerstaan en valt langzaam maar zeker in de criminaliteit. Verschillende malen komt hij in contact met de arm der wet onder meer voor diefstal, inbraak, heling en autodiefstal.

In 1928 verlaat hij het ouderlijk huis een geharde man met een jongensachtig gezicht. Hij speelt saxofoon en is dol op western acteurs.

Een jaar later wordt hij gearresteerd samen met twee handlangers in Waco, Texas. Als een volleerd acteur slaagt hij erin om de plaatselijke sheriff van zijn onschuld te overtuigen en worden zijn twee kompanen veroordeeld.

 

De ontmoeting

In januari 1930 bezoekt Clyde een vriend in West Dallas en ontmoet er door toeval Bonnie Parker, dit zou het begin worden van een vreemde en macabere romance. Korte tijd later wordt Clyde gearresteerd voor verschillende inbraken en autodiefstallen. Het levert hem 2 jaar gevangenis op.

Bonnie bezoek Clyde elke dag in de gevangenis en slaagt er uiteindelijk in om hem een Colt pistool te geven, nog diezelfde nacht breekt Clyde uit de gevangenis samen met andere veroordeelden. Het avontuur duurt echter niet lang. Clyde en zijn kompanen worden terug gearresteerd en krijgen deze maal 14 jaar in een zwaar bewaakte gevangenis in Texas.

Dankzij een vurig pleidooi van zijn moeder komt hij onverwachts vervroegd vrij in 1932. Zijn rehabilitatiepoging duurde exact 14 dagen. Hij vervoegde Bonnie Parker en ze reden doorheen de staat in een gestolen auto. Ook deze uitspatting werd bestraft door de wet, Clyde kon arrestatie ontvluchten doch deze maal was het Bonnie die voor enkele maanden achter de tralies vloog. Clyde bleef zich bezighouden met verschillende gewapende overvallen. In april 1932 bereikte hij het punt van geen terugkeer toen hij een juwelier neerschoot tijdens een rooftocht.

 

De gangster carrières

Bonnie Parker werd ontslagen uit de gevangenis en vervoegde onmiddellijk Clyde en zijn bende in Oklahoma. Tijdens een confrontatie met twee undercover agenten werden deze twee laatsten doodgeschoten door de bende van Clyde Barrow. De lijst van overvallen groeide aan en was bijna eindeloos.

In Louisiana gijzelden ze een koppel. Bleek dat de man een begrafenisondernemer was. Bonnie en Clyde lieten deze mensen leven toen ze vernamen wat zijn beroep was. Bonnie zei lachend: ”wie weet misschien moet je nog wel eens aan mij werken?” Ironisch genoeg kwam haar macabere voorspelling later uit.

De F.B.I. begon zich te moeien met de gangsterbende en meer en meer leden werden opgejaagd of gearresteerd. In maart 1933 tijdens een vuurgevecht werd Clyde geraakt door politiekogels maar kon ontkomen nadat hij zelf nog twee politie agenten doodschoot. Na het incident had de F.B.I. verschillende foto’s en documenten in beslag genomen waaronder de legendarische foto’s van Bonnie met een sigaar tussen haar lippen.

In Texas was Bonnie betrokken bij een auto ongeluk en verwonde zich aan een been. De auto vatte vuur en toeschouwers riepen de hulp in van de politie. Uiteindelijk werd Bonnie Parker gered doch de gangster overmeesterden de agenten. Ze werden later ongedeerd achtergelaten. Vanaf dan ging het neerwaarts met de eens zo succesvolle bende, ze werden constant opgejaagd door politie en het F.B.I. Vluchten van staat naar staat en van stad naar stad bleek hun enige strategie. Verschillende malen kwam het nog tot een treffen tussen de wet en meedogenloze bende met slachtoffers aan beide kanten.

Bonnie was er slechts aan toe na haar auto ongeluk, haar been was ontstoken bij gebrek aan goede medicatie en verzorging.  Tijdens een bezoek aan haar ouders liepen ze in een hinderlaag en werd hun auto doorzeefd met kogels, zowel Bonnie als Clyde werden geraakt in hun benen maar konden desondanks ontkomen.

 

Meest gezochte misdadigers

 

Clyde verklaarde nu de totale oorlog aan de overheid en kon er niets beter op vinden dan een gevangenis te overvallen en verschillende gangsters te bevrijden die zijn nieuwe soldaten zouden worden. Bij de aanval op de gevangenis van Huntsville, Texas liet ook weer hier een politie agent het leven. Er volgden verschillende succesvolle overvallen.

Bonnie en Clyde werden ondertussen geplaatst op de lijst van de meest gezochte gangsters in de Verenigde Staten. In 1934 doden ze nog eens drie politiemensen en ontvoeren ze een commissaris die ze later heelhuids vrij laten.

Deze maal is het menens en de Texaanse gouverneur roept de hulp in van de Texas Rangers, een elitaire staatspolitie die samen met de lokale diensten en de F.B.I. het duo constant blijft opjagen.

De Texas Rangers zijn Clyde & Co op het spoor maar komen telkens enkele uren te laat. In dit waanzinnige kat en muis spel verliezen nog drie politie agenten het leven.

 

De laatste veldslag

De politiediensten ontvangen uiteindelijk een gouden tip als deel van een strafverminderingsakkoord wordt een schuiladres vrijgegeven door een gesnapt ex-bendelid. De speciale agenten wachten meer dan zeven uur in de bossen van Louisiana. Uiteindelijk komt een auto aangereden en zitten Bonnie en Clyde als ratten in de val. Na een laatste waarschuwing opent Clyde het vuur, de respons is even dodelijk niet minder dan 167 kogels treffen de auto en de inzittenden. Bonnie en Clyde kregen meer dan 50 kogels in hun lichamen. Bonnie Parker sterft ter plaatse, ze is 23 jaar oud naast haar grote liefde Clyde Barrow, 24 jaar oud.

In de auto lag een volledig arsenaal vuurwapens meer dan 3.000 kogels en een saxofoon.

 

Werelds afscheid

Clyde werd begraven in West Dallas naast zijn broer Buck. Honderden nieuwsgierigen en fans waren aanwezig.

Bonnie werd begraven op een andere rustplaats nadat haar moeder haar laatste wens om naast Clyde te worden begraven niet wou inwilligen.

De Texas Ranger Frank Hammer kreeg felicitaties vanuit het gehele land. Hij stierf in 1955.

In totaal drie en twintig bendeleden of medewerkers werden veroordeeld na de dood van het gangster duo.

De families probeerden tevergeefs in het bezit te komen van de auto en de geweren van het koppel. Er werd niet ingegaan op hun verzoek.

Biografen zijn er het nog niet over eens of Bonnie Parker ooit iemand had neergeschoten. Niemand zal het ooit exact weten. Volgens enkelen handelde ze enkel uit liefde en volgde ze gewoon haar man overal ondanks de gevaren en de kennis dat een zekere dood er aan kwam.

John Dillinger, de staatsvijand nummer één gaf aan dat ze overvallers een slechte naam hadden gegeven, ook hij zou een maand later sterven onder een kogelregen van de F.B.I.

 

Feiten en weetjes

Bonnie Parker schreef 2 gedichten tijdens haar moordende avonturen: “The Story of Suicide Sal” en “The Story of Bonnie and Clyde”.

Hun laatste wagen een Ford V8 kan bezocht worden in een casino dichtbij Las Vegas, Nevada.

Bonnie and Clyde is een zeer goede verfilming van hun leven, gemaakt in 1967 met in de hoofdrollen Warren Beatty en Faye Dunaway.

Het duo heeft in totaal 13 mensen vermoord.

Ze waren het onderwerp voor de grootse zoektocht in de geschiedenis van de Amerikaanse politiediensten.

Ze stierven in het plaatsje Sailes in Louisiana.

Bonnie kreeg minstens 23 kogels, Clyde minstens 25 kogels.

De politiediensten vuurden hoofdzakelijk met Browning Automatic Rifles (BAR).

Clyde Barrow schreef een brief naar henry Ford om hem te complimenteren over zijn favoriete auto Ford V8.

 

 

Bedenking

De lotsbestemming van dit duo is al even fataal als nefast geweest en desondanks is er bepaalde aantrekkingskracht aan het verhaal. Waarschijnlijk omdat de feiten zich hebben afgespeeld tijdens de grote depressie, banken waren absoluut niet populair en de overheid evenmin. Hun korte maar heftig leven met een bijna nomadisch bestaan kan bijna niet anders dan romantische bedenkingen ontlokken.

Bonnie Parker lijkt mij het interessants van de twee omdat ze ondanks alle wreedheid en fatalistische daden ook blijk geeft van integer sentiment en emotie. De trouw die ze aan boord legde voor haar psychopathische partner is bijna lovenswaardig, althans zo zien vele auteurs het. Kan niet helpen te bedenken dat het misschien meer aannemelijk zou zijn dat ze eveneens verslaafd was aan de adrenaline en de diepgang van haar daden niet vol heeft geschat. Voornamelijk haar kinderlijke poëzie wijst in die richting. Vreemd dat sommigen een fatalistisch noodlot omhelzen in de smaak van naïviteit.

https://www.youtube.com/watch?v=Vw9ucc1k9EA

© Thalmaray

Leave a Comment