Star Wars: de trilogie die geschiedenis schreef

Star Wars : de succesfilm die er bijna niet kwam.

Een van de meest invloedrijkste films aller tijden is ongetwijfeld Star Wars, niet alleen waren de zes films een gigantisch succes doch het was het begin met een eigen fantasiewereld met stripverhalen, speelgoed, video games, gadgets tot zelfs monopoly-spellen.

Hoe een dubbeltje rollen kan want de (eerste) Star Wars film kwam er bijna niet… Reeds in 1973 benaderde een obscuur regisseur George Lucas de machtige Universal studio met het verhaal. De studio stuurde hem doodleuk wandelen wat later uiteindelijk de grootste vergissing in de filmgeschiedenis zou worden. De film(s) behoren al lang tot de collectieve kennis, doch de details, trivia en weetjes nu meer dan dertig jaar later werpen een ander licht op het fenomeen.

Verhaal Inspiratie

Lucas kreeg inspiratie door talrijke heruitzendingen van klassieke sciencefiction televisie series zoals Buck Rogers, maar wat de meesten niet weten is dat hij de mosterd ging halen bij de Japanse legendarische regisseur Akira Kurosawa. Zeer veel inspiratie kwam van de film “Hidden Fortress” en de andere klassiekere de “Zeven Samoerai”. Zowel de rol van Han Solo als Yoda werden ontleend aan deze oosterse klassiekers. Uiteindelijk is het het verhaal sinds het begin der tijden, de eeuwige confrontatie tussen goed en kwaad, ying en yang, gegoten in een sprookjesachtig sciencefiction decor. Het siert dat de film zijn intrede deed als een soort van historische kroniek van een fabelachtig keizerrijk, ver weg van de aarde, een plaats waar een heel menselijk verhaal dimensies meekreeg die bezaaid werden door een grenzeloze fantasie en invulling.

Onbekende cast

De cast was op de eerste dag vrijwel volledig samengesteld uit nobele onbekenden. Carrie Fisher debuteerde, alhoewel ze goed thuis was in Hollywood als dochter van Debbie Reynolds en Eddie Fisher. Eventjes leek het erop dat Sissy Spacek de rol ging krijgen van Prinses Leia, het werd uiteindelijk Fisher. Mark Hamill (Luke Skywalker) was totaal onbekend. Alec Guinness was de enigste ster van het project en een Britse film veteraan, maar ook niet meteen een typische blockbuster zekerheid. Harrison Ford was ook nog niet de leading man die hij nu is, uiteindelijk is hij de enigste die de sterrenstatus echt heeft kunnen verzilveren. Star Wars werd voor hem het ticket naar het sterdom, vooral wanneer hij ook gecast werd in de andere iconische trilogie van Indiana Jones.

Speciale effecten

Star Wars luidde een nieuw tijdperk in wat betreft de computer animatie gestuurde film. Een speciaal team deskundigen genaamd het FX team ontwierp een groot deel van de nieuwe technologie die nu alledaags is in Hollywood. Deze film ligt aan de basis van het ontstaan van de motion control camera en het principe van de rotoscoping. Op oude VHS videobanden kan je nog heel goed zien dat de modellen frame per frame zijn gefilmd.  Star Wars was baanbrekend en determinerend voor de volgende generatie van filmmakers. Naast de sterren van vlees en bloed zou de computer en de speciale effecten meer en meer een evenredige hoofdrol krijgen.

20th Century Fox

De film stond zeer weigerachtig en twijfelend over deze productie, er heerste eveneens op de set complete verwarring over het verhaal en de dialogen. Niet zelden ontstonden kleine conflicten tussen de acteurs onderling en de scenarioschrijvers. Carrie Fisher was niet erg geliefd met haar vreemd half-Brits – half-Amerikaans accent. De sfeer was van die aard dat niemand enig vermoeden had dat ze aan de kaskraker van de eeuw bezig waren, laat staan dat deze film letterlijk geschiedenis zou maken en niet alleen op cinematografisch gebied, Star Wars is nu verankerd in de populaire cultuur van de vrije landen en is aanwezig in heel wat elementen van ons cultureel erfgoed. Filmklassiekers zijn nu eenmaal de moderne versie van wat vroeger literaire bestsellers waren. De trilogie staat in het rijtje van films die door het overgrote deel van de wereldbevolking minstens eenmaal werd gezien, en de saga gaat verder.

Luke Skywalker

In de eerste versies van het script was de naam van Luke Starkiller, deze naam klonk echter te belachelijk. Oorspronkelijk was hij in het verhaal in het gezelschap van twee klasgenoten uit de Space Academy genaamd Biggs en Camie. De naam Biggs was de naam van één van de piloten op het einde van de eerste film.  Het was geniaal van George Lucas om de mystiek van dit personage deels geheim te houden en tergend traag te laten doorsijpelen naar het publiek toe. De held was tevens slachtoffer van een enorme familietragedie en zou later nog iconischer worden, vooral in de vervolgfilms na de oorspronkelijke triologie.  Skywalker was in de eerste film de stuntelige anti-held, hoofdrolspeler tegen wil en dank, maar de visie van Lucas was geniaal, de uitdieping van dit personage zou gelinkt worden aan de analyse van zijn familie en het verhaal kreeg keer op keer een nieuwe twist. De onschuldigheid van zijn personage was aandoenlijk, vertederend zelf, maar wie kon lezen tussen de verhaallijnen voelde toen al de schaduw van de tragedie die zijn lot zou beheersen.

Han Solo

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat dit personage aanwezig zou zijn in de eerste drie films. Om een romantische noot te brengen met prinses Leia werd zijn personage toegevoegd. Volgende acteurs deden auditie voor de rol van Han Solo : Kurt Russell, Nick Nolte, Christopher Walken en Al Pacino. Han Solo is deels gebaseerd op de regisseur Francis Ford Coppola huisvriend van Lucas. Han Solo was dan weer de typecasting van de held, de flitsende avonturier die nodig was om het verhaal op dreef te houden. Overduidelijk was Han Solo de aanbrenger van een subtiele dosis humor die de ernst van het verhaal uiteindelijk verdoezelde en er een soort van chemische reactie ontstond tussen de hoofdrolspelers, hij was het cement die het verhaal koppelde aan de karakteristieken van de personages.

Prinses Leia

Carrie Fisher was zeer ongelukkig met haar kostuums, niet alleen werd ze gewrongen in veel te kleine pakken, maar op sommige momenten zag ze er ronduit belachelijk en kreukelig uit. In een bepaalde scene kreeg ze wel een super sexy outfit die meteen ook een plaats verdiende op de publiciteitsposter van de film. Lucas was van oordeel dat Fisher te dik was voor de rol. Ze speelde echter letterlijk de rol van haar leven en het zou haar onsterfbare roem bijbrengen. Vooral de scene met het ‘slavenmeisje kostuum’ is een van de meest iconische in de filmgeschiedenis en wordt nu nog aanzien als een hoogmis van de moderne sciencefictionfilm.

Obi-Wan Kenobi

Zoals reeds beschreven was hij de ervaren acteur die de film dragende moest houden. Niet alleen was er zijn présence en zijn bijzonder aangename herkenbare stem, hij was ook in een zekere zin die publiekstrekker als enig bekende naam op de affiche. Ook een andere collega Engelse veteraan Peter Cushing had een opmerkelijke rol als Tarkin (officier van het keizerrijk). In de nieuwe films werd deze eigenaardigheid in eer gehouden door een gastrol te geven aan Christopher Lee, eveneens Brits en een master in het oude horrorgenre.  Deze Engelse veteranen brachten ongetwijfeld een soort van acterend gewicht aan de trilogie, voor het Amerikaans publiek waren ze exotisch, voor de Britten en de Europeanen stonden ze symbool voor klasse en gaven ze cinematografische authenticiteit aan de films.

Chewbacca

Deze creatuur is gebaseerd op de hond van George Lucas. De regisseur had een sympathie voor zijn harige hond en kreeg het idee om een figuur te maken die een kruising was tussen een machtige beer en een aap. De naam is afkomstig van Chebika City een stad in Tunesië waar de crew aan het filmen was.  Ontegensprekelijk was de keuze van dit personage een schot in de roos. Dit personage werd gekozen in de lange traditie dat in iedere sciencefictionprent er een ‘alien’ van dienst moet zijn.

R2-D2 en CP3O

Beide acteurs achter de robot huid Anthony Daniels en Kenny Baker hadden ernstige problemen tijdens het filmen. Vooral in Tunesië waar belangrijke woestijn scènes werden opgenomen was het voor hen praktisch onmogelijk om te ademen en te bewegen in de beklemmende pakken. Daniels ging door de hitte regelmatig van zijn stokje. Beide “figuren” werden in de zes films ontzettend populair. R2 D2 en C3PO zijn gebaseerd op Laurel en Hardy. Ook hier greep George Lucas naar een lange traditie van robots in het sciencefiction genre. Na Star Wars werd het belang van robotpersonages zelfs nog belangrijker. Deze twee Star Wars robots zorgde ook hier voor een zogenaamde ‘tensionbreaker’ een soort van humoristische inlassing in zeer actieve scenes.

Trivia

 • De Eerste Star Wars film was tegen alle verwachtingen een megasucces en haalde zes Oscars!
 • De kostprijs van de eerste film was 10.000.000 dollar, de latere opkuis van de film naar een gedigitaliseerde versie evenaarde hetzelfde bedrag.
 • In 1996 was 37% van al het verkochte speelgoed in de States , speelgoed met een Star Wars thema.
 • De benaming Jawa is simpelweg vernoemd naar de huisdokter van Lucas.
 • Om niet gestoord te worden tijdens het draaien van” Return of the Jedi”, had Lucas iedereen wijsgemaakt in de studio dat hij een horror prent aan het draaien was.
 • In “The Empire strikes back” was Alec Guiness klaar met al zijn scènes in slechts zes uur tijd.
 • In de onafgewerkte Death Star kan men de skyline zien van San Francisco de favoriete stad van George Lucas.
 • De oorspronkelijke titel van “Return of the Jedi” was “Revenge of the Jedi”.
 • Het geluid van de licht zwaarden werd gecreëerd door een microfoon te bewegen naast een spelend televisietoestel.
 • Prinses Grace van Monaco was de eerste persoon die de vier eerste Star Wars actie poppen kreeg.
 • Iedere medewerker aan de film(s) kregen van Lucas een R2-D2 figuurtje als geschenk.
 • Star Wars riep de meest succesvolle speelgoed spin-off ooit, in het eerste jaar alleen al met 42 miljoen verkochte stuks speelgoed. Globaal werden in totaal meer dan 250 miljoen stuks verkocht.
 • In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is er een erkende godsdienst die volledig gebaseerd is op de beginselen en principes van de Jedi-Knights sinds 2001.
 • De opbrengst voor de eerste vijf films alleen al was een gigantische 1,8 biljoen dollar.
 • Het persoonlijk vermogen van George Lucas werd na Star Wars geschat op 3 biljoen dollar.
 • De merchandising bracht 9,5 biljoen dollar in het laatje.
 • 26 nieuwe planeten werden gefantaseerd voor de zes films samen.
 • Er ging maar liefst 32 jaar voorbij tussen de eerste en de zesde film.
 • Obi-Wan Kenobi werd 19 maal met een andere leeftijd voorgesteld in de zes films.
 • De stem acteur voor Yoda leverde ook de stem voor Miss Piggy in de Muppet Show.
 • Scuba technologie was verantwoordelijk voor het geluid van ademhaling van Darth Vader.
 • Jabba The Hut werd bediende door liefst 10 poppen spelers.
 • Na de eerste trilogie van Star Wars werd Lucas gediagnosticeerd met hypertensie en oververmoeidheid.
 • The Star War Theme van de hand van John Williams kreeg zijn aandeel in de glorie, veroverde een Oscar en werd door de Academy genoemd tot Beste filmmuziek ooit. Nu nog is de tune overbekend onder andere in ringtone-vorm.
 • De naam Ewok komt voor van de Miwok, een inheemse Indiaanse stam van het Redwood woud waar de scenes werden gedraaid voor “Return of the Jedi”.
 • E.T. van de andere sciencefiction hit film, heeft een cameo (kleine figurantenrol) in “The Phantom Menace”.
 • De oorspronkelijke benaming voor “The Sith” was the “Damned”.
 • Billy Dee Williams was de eerste zwarte acteur in een sciencefiction film.
 • Lucas haalde zijn inspiratie voor Yoda bij de Dalai Lama.

Bedenking

Het is grappig dat één van de meest iconische films ooit bijna niet het levenslicht zag door allerhande omstandigheden. Het is de verdienste van George Lucas die koppig zijn fantasiewereld heeft gebracht en verkocht aan de wereld. Het geluk zit eigenlijk in een klein toeval. De Star Wars saga leeft verder in talrijke online sequels, prequels, spin-offs, fanclubs en fan communities en men heeft ongetwijfeld nog niet het einde gezien van het grote Galactische keizerrijk.

Het doet me wel opmerken dat zonder de juiste connecties, het tikkeltje geluk en vooral de hardnekkigheid om te blijven geloven, sommige prachtige verhalen nooit de erkenning krijgen die ze verdienen. Men mag ook niet vergeten dat Lucas vooraleer hij een ster regisseur werd een auteur was, en wat nog veel belangrijker is een visionaire dromer!…

Nu maakt het Star Wars Universum deelt uit van een ander rijk: die van de entertainment en de magie: Disney die heeft bewezen in staat te zijn om het wonderbaarlijke verhaal nieuwe dimensies te bezorgen zodat het oorspronkelijke verhaal van goed en kwaad blijft groeien.

© Thalmaray – 2011 (revisie 2019)

 

Lees ook ons ander Star Wars artikel:

Star Wars gekte van …1977

 

Leave a Comment