New York City Department of Records gooit archief op het net

Het New York City Department of Records heeft onlangs meer dan 30.000 foto’s online geplaatst uit de archieven van de politie. Deze beelden werden allen gemaakt tussen 1914 en 1975 door de NYPD. Een donatie van 125.000 dollar heeft het mogelijk gemaakt om 30.000 foto’s uit de politie archieven te restaureren en te digitaliseren.

Op de site van Municipal Archives Online Gallery is sinds juli 2015 alle foto’s te bekijken. Wat een zeer accuraat beeld geeft van de al dan niet georganiseerde misdaad in deze Amerikaanse metropool.

Sommige beelden zijn bijna een eerbetoon aan de eerste paparazzi, beter bekend als de legendarische Arthur Fellig. Deze man was meestal eerder ter plaatse dan de politie. Hij had een morbide voorliefde voor dood en bloed en werd dan ook met de jaren een expert in de criminaliteit van deze wereldstad. Onder zijn bijnaam Weegee werd hij bijna een urban legend.

De tijdsperiode nu vrijgegeven was dan ook één van de meest turbulente in de geschiedenis van New York. Naast een torenhoge criminaliteit was er wel altijd iets bijzonders te beleven in “The Big Apple”, ook rampen, ongelukken en banaliteiten maken deel uit van de collectie, en vormen uitstekende getuigen van die tijdsgeest. Voor fotografen, historici en criminalisten is deze verzameling dan ook een schat van informatie.

Het archief van de New York City Department of Records  is bijzonder interessant voor de tijdsgeest van toen, naast de evidente criminelen is er ook sprake van ‘persons of interest’, mogelijks gevaarlijke individuen of organisaties. Men kan merken dat de term ‘gevaarlijk’ of potentieel gevaarlijk af en toe serieus afwijkt van de hedendaagse normen. Zoals alle facetten in de maatschappij evolueert ook justitie mee en kent nieuwe normen en waarden met de tijd.

Als het ons iets leert is het wel dat misdaad van alle tijden is en was en dat misdaad en zijn uitgewassen perfecte sociologische maatstaven zijn voor een samenleving en de daarbij behorende tijd. Sommigen hebben de neiging om criminaliteit te romantiseren, maar de rauwe beelden van de moorden en andere misdaden kunnen gelukkig soms dingen in een juist perspectief brengen en behouden voor de komende generaties. Culturele erfenis is ook een stuk van illegaliteit, geweld en soms ook falen van het justitieel apparaat. Deze honderden foto’s laten zien dat sommige dingen weinig of nooit veranderen en dat criminologie inderdaad een wetenschap is.

Meer info: Website

Foto’s zijn eigendom van © New York City Municipal Archives.

 

One thought on “New York City Department of Records gooit archief op het net”
  1. Barabas Dja - Reply

    Zeer interessant, vooral leuke kliekjes te zien die een verhaal vertellen met prachtfoto’s van een tijd en plaats die nooit meer zal wederkeren toch door de staat waarin de foto’s zich nu terug in bevinden kan je soms de indruk krijgen of je erbij was. Maar vooral te zien dat gene dat we allemaal verafschuwen toch door de geschiedenis heen het meest van onze interesse gaat als het over nieuws gaat, naar geweld, ongelukken en andermans miserie.

Leave a Comment