Vintage gedragsregels in de bioscopen van 1910

Vintage gedragsregels zijn ludieke anekdotes van de sociologische moraal van een tijdperk. Terwijl we nu vandaag spreken over cybergedragsregels waren in het prille begin van de vorige eeuw heel wat regels over wat kon en niet kon schering en inslag.

messages-cinemas-1910-1

De zogenaamde etiquette was alles om heersend in de maatschappij en dikwijls de standaard om te kunnen opklimmen op de sociale of professionele ladder.  Het hooghouden van een reputatie was primordiaal in deze tijd om zich te kunnen meten met de betere klassen.

messages-cinemas-1910-12

Het relatief weinige vertier die de mensen hadden was noodgedwongen gebonden aan tal van regeltjes en onbeschreven wetten, die de norm zetten voor het goede fatsoen. Een van deze weinige recreatiemogelijkheden was een bioscoopbezoek.

messages-cinemas-1910-9

Wanneer vandaag in de bioscoop vriendelijk verzocht wordt om de mobieltjes af te zetten, was er rond de eeuwwisseling in de jaren 1900 een hele reeks verzoeken naar de bezoekers toe, uiteraard allemaal onder de aandacht gebracht onder de regels van de onverbiddelijke etiquette. Kijkers van de stomme film, waren bijlange niet zo rustig als men zou denken.

messages-cinemas-1910-8

Een reeks van prachtige vintage foto’s over deze periode en over deze pogingen om het publiek in goede banen te leiden is onlangs vrijgegeven door The Library of Congress. De reeks dateert van 1912 en werd gemaakt door John D. Scott en Edward Van Altena.

messages-cinemas-1910-2

Heerlijke nostalgie, die ondanks de ludieke voorstellingen een goed beeld geeft van de gangbare normen. Vintage gedragsregels in de bioscoop of erbuiten zijn prachtige voorbeelden van een tijdsgeest, een attitude die zich nu tot de geschiedenis mag rekenen, maar die eens een zeer belangrijke rol speelde in het dagelijkse leven van de mensen. Het leert ons dat de mens nooit echt volledig ontsnapt aan de gedefinieerde regels van een bepaalde periode. Wat vandaag belangrijk is wordt morgen gezien als absurd en komisch, wat gisteren belangrijk was is nu een fait d’hivers, prachtige constante die de progressie illustreert niet alleen van de maatschappij maar ook van de mensen zelf. Vintage gedragsregels een spiegel die de historie de mens blijft voorhouden.

messages-cinemas-1910-6

Foto’s: © The Library of Congress.

© Thalmaray

Leave a Comment