De Taj Mahal: geschiedenis van het grootste mausoleum ter wereld

De Taj Mahal : de wit marmeren ode aan de liefde

De Taj Mahal van Agra (India) is met reden één van de zeven wereld wonderen. Niet alleen de structuur maar vooral het verhaal achter dit prachtige gebouw en de ziel van deze constructie gevuld met liefde, verlies, leven en dood. Zonder de kracht van liefde zou dit gebouw nooit zijn gegeven aan de wereld. De Taj Mahal is het unieke symbool van eeuwige liefde tussen twee mensen, en een bewijs dat liefde sterker is dan de dood. Dit mausoleum was de verzekering dat dit prachtige gevoel in tegenstelling tot de protagonisten onsterfelijk werd en is. De opdrachtgever voor dit monumentale bouwwerk was Keizer Shah Jahan die eeuwig verliefd was op zijn bruid de Perzische prinses Arjumand Banu Begum.

Het verhaal achter de Taj Mahal

De hoofdrolspelers huwden in 1612 maar kenden elkaar al vanaf hun veertiende levensjaar. De prinses was de onverdeelbare metgezel van haar man en schonk hem 14 kinderen, tijdens de bevalling van het laatste kind stierf ze in het kraambed in 1631. De dood van zijn geliefde heeft de keizer zo aangegrepen dat hij het gebouw optrok die we nu kennen als “Taj Mahal” ter eer van zijn eeuwige liefde. Nog in hetzelfde jaar begonnen steenhouwers aan hun gigantische opdracht, vakmensen werden geïmporteerd uit heel India en zo ver als Centraal Azië en Iran. Uiteindelijk zou de ode aan de liefde 22 jaar in beslag nemen, ongeveer 22.000 arbeiders hebben eraan gewerkt en er werd beroep gedaan op meer dan 1.000 olifanten. Het gebouw werd volledig opgetrokken in wit marmer. De kostprijs was ongeveer 32 miljoen roepies. In 1953 werd het meesterwerk welke nu bijna een obsessie was geworden afgewerkt.

Ironisch genoeg werd na de voltooiing van het meesterwerk de keizer afgezet door zijn eigen zoon. Hij zou later eveneens zijn laatste rustplaats krijgen in het witte mausoleum samen naast de vrouw die hij nooit kon vergeten. Jaren later onder Brits bestuur op het einde van de negentiende eeuw werd er een restauratie verricht, welke was vervolledigd in 1908. Er was een schandelijk intermezzo in 1857 toen een Indiaanse rebellie bijna het gebouw verwoeste, en het was in die periode dat duizenden edelstenen en schatten gestolen werden.

Architectuur

De Taj Mahal is een versmelting van Perzische, islamitische en Indische architecturale stijlen. De grootsheid en de ongekende schoonheid van de constructie was aanleiding dat eeuwen na de creatie het nog steeds wordt beschouwd als één van de meest herkenbare en bijzondere gebouwen ter wereld. Niet alleen is er de pracht van de graftombe maar het volledige Taj complex met zijn vijf hoofd delen wordt nog steeds gezien als een unieke creatie. In totaal bestrijkt het complex 42 a, gebouwd met een terrassen structuur die gradueel zijn weg zoekt naar de rivier Yamuna. Er is de prachtige hoofdingang versierd met teksten uit de Koran en een centrale kamer met dom (gebouwd rond 1932-1938), de zware deur bestond uit massief zilver, en was de afsluiting tussen het graf en de buitenwereld.
Het eigenlijk graf van de Taj Mahal ligt op een rechthoekig platform 50 meter verheven boven de rivier bank, vier minaretten staan als schildwachten rondom de tombe. Aan de kant van het Westen staat de moskee en aan de oostzijde de Naqqar Khana (het gastenverblijf), beiden opgetrokken in rode zandsteen. Niet alleen zorgen deze twee structuren voor een perfecte symmetrie maar ook voor een esthetisch kleurencontrast. Beide gebouwen zijn spiegelbeelden van elkaar.
De prachtige tuinen alleen al hebben een oppervlakte van 300 meter op 300. De absolute symmetrie waarin de tuin is opgetrokken kan waargenomen worden op gelijk welk punt. De tuin zelf staat voor symbool van het islamitisch paradijs. Er zijn in totaal 16 bloemen bedden van ongeveer elk 400 planten. Zelfs nu nog is de tuin de absolute climax van rust en kalmte. Het is ook de meest ideale plek om foto’s te nemen.
Binnen in het mausoleum liggen de graven van Mumantz Mahal en Shah Jahan, boven de zerken is er een gigantische kamer met geperforeerde marmeren platen die het licht vervoeren naar de begraaf kamer. Beide graven zijn versierd met talloze edelstenen. Op de muren staan de 99 namen die synoniemen zijn voor Allah. Paradoxaal is het graf van de ontwerper Shah Jahan storend voor de symmetrie van het bouwwerk, het was immers niet de bedoeling dat hij daar zou worden begraven.

Visualisatie van de Taj Mahal

Iedereen die zelfs maar in zijn nabijheid wandelt kan het niet nalaten om nog eenmaal om te kijken en het te herbekijken en iedereen die ooit het geluk had het te aanschouwen kan niet anders dan het gebouw op te hemelen. DE dingen die mensen hebben uitgesproken in de schaduw van deze witmarmeren gigant zijn zo talrijk en divers als er mensen zijn. De legende is dat Taj Mahal alle emoties kan oproepen van hysterie, tot absolute verbazende stilte. De meeste mensen zijn gewoon sprakeloos, ook het liefdesverhaal geeft de visuele impressie nog een extra dimensie.

Technische Feiten

• Bouwjaar : 1631.
• Afgewerkt in 1653.
• Duur der werken : 22 jaar.
• Locatie : Agra in de provincie Uttar Pradesh, India.
• Aard : Mausoleum (oorspronkelijk islamitisch graf).
• Architectuur : Mughal (Combinatie Perzisch, islamitisch en Indiaans).
• Architect : Ustad Ahmad Lahauri.
• Titels : één der zeven wereldwonderen en een UNESCO wereld site.
• Belangrijkste hedendaagse Indiaanse toeristische attractie.

• Mumtaz Mahal was de derde vrouw van de keizer.
• Haar naam betekend ‘De gekozene van het Paleis” of “De juweel van het paleis”.
• 28 verschillende edelstenen zijn terug te vinden in de versieringen rondom het graf.
• Naar gelang de tijd van de dag krijgt de Taj Mahal een visueel andere kleur, volgens de legende is dit om de gemoedswissels van een vrouw te symboliseren.
• Het grote gebouw met het graf complex duurde 15 jaar om af te werken.
• De Marmeren stenen werden gehaald uit Rajasthan, Punjab, Tibet, Afghanistan, Sri Lanka, China en Arabië.
• De Britse overheersers hebben het gebouw beperkt geplunderd in 1857.
• De Taj Mahal is gasthuis voor jaarlijks 2 tot 4 miljoen bezoekers waarvan meer dan 200.000 Westerse toeristen.
Taj Mahal betekent “paleis van de kroon”.

Collectieve wereld waarde

Taj Mahal, de magische benaming van het witte monument in het hart van India is een gebouw die miljoenen mensen harten heeft doen smelten door het prachtige verhaal van zijn ontstaan. Het is genaamd het levende bewijs van een oneindige liefde tussen twee mensen. Deze twee mensen zijn een lichtend voorbeeld geworden voor de mensen in het heden en in de toekomst. Bij het afscheid van zijn geliefde gaf de keizer opdracht om twee jaar lang de rouw in acht te nemen, uiteindelijk slaagde hij in zijn opzet en werd de naam van zijn geliefde onsterfelijk, ook zijn eigen ziel zou een plaats krijgen in het sprookjesachtige gebouw. De Taj Mahal, alleen al is een reden om India te bezoeken, deze witte parel heeft een verdiende plaats tussen de rij van machtige gebouwen die de genialiteit van de mens doorheen de geschiedenis hebben benadrukt zoals het Colosseum van Rome, Machu Picchu, De Koningvallei in Egypte, Angkor Wat of de Rijst Terrassen van de Filipijnen.

Bedenking

De schoonheid van de Taj Mahal in woorden omzetten zal nooit voldoen aan de werkelijke gradatie van pracht en praal van het monument. Er zijn nu eenmaal bepaalde dingen die je zelf moet waarnemen en vooral de impressies van dit fenomeen laten overvloeien in je persoonlijke reflectie.
Wat mij merkwaardig lijkt is dat dit wereld wonder oorspronkelijk een product was van een verloren islamitische cultuur, die een wondermooie erfenis hebben nagelaten. We vergeten wel eens dat in lang vervlogen tijden de islamitische cultuur er één was van schoonheid, wetenschap en vrede. Wanneer men wandelt in de tuinen van de Taj of in Het Alhambra in Spanje kan men dit niet ontkennen. Jammer dat de enige islamitische cultuur nu symboliek is van dood en vernieling, van wraak en bloed, het is opvallend dat een cultuur welke in staat was om zo’n pracht te creëren, nu vervallen is tot een cultuur van de terreur en de Kalashnikov.

Wat mij het meeste bijblijft is dat de liefde de sterkste kracht is op aarde, de Taj Mahal is de ultieme tempel voor deze vaststelling. Dit simpele verhaal van liefde is daadwerkelijk onsterfelijk, zij die dood en vernieling en haat zaaien zullen slechts voetnoten worden in de menselijke ontwikkeling, vergissingen die best worden vergeten. De Taj Mahal overstijgt religie, cultuur en ras, door dit alleen al verdient het de titel van wereld erfgoed.

Foto Credit: Library of Congress (United States) – Public Domain & Pixabay (copyright free).

 

© Thalmaray

Literatuur over de Taj Mahal kan je hier bestellen.

Leave a Comment